Gusta juha od cvjetače s parmezanom - fantastičan obrok koji hrani mozak - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Gusta juha od cvjetače s parmezanom – fantastičan obrok koji hrani mozak

Nova knjiga “Paradoks dugovječnosti” pomoći će vam da živite zdravije, kvalitetnije, ali i dulje.

Od trenutka kada dođemo na svijet naše stanice započinju proces starenja. No starenje ne mora nužno značiti i kopnjenje. U „Paradoksu dugovječnosti“ renomirani kardiolog i kirurg dr. Steven R. Gundry, autor uspješnice „Paradoks biljaka“, iznosi inovativan plan za dug i zdrav život.

Smatrajući da nikada nije prekasno za promjenu prehrane i načina života, dr. Gundry prilaže nutricionistički plan i plan novih životnih navika koji će održavati zdravlje vaše utrobe i osigurati vam ugodan i zdrav život desetljećima nakon. Ovaj progresivan i inovativan uvid u znanost o procesu starenja predstavlja nove načine kako izbjeći i izokrenuti mogućnost obolijevanja te jednostavne trikove koji će vam pomoći u tome da se osjećate mlađe i vitalnije.

Kardiolog dr. Steven R. Gundry već se četrdesetak godina uspješno bavi medicinom te je svoje znanje usmjerio na unapređenje ljudske prehrane. Danas radi kao voditelj i osnivač Međunarodnog instituta za srce i pluća te Centra za restorativnu medicinu u Kaliforniji te ondje svakodnevno pomaže pacijentima kontrolirati težinu, brinuti o zdravlju i održavati dovoljnu količinu energije kroz specifičan plan prehrane.

Iz njegove najnovije knjige izdvajamo recept za jednostavnu, zdravu i brzu juhu.

Ovu je juhu najbolje pripremiti s temeljcem s parmezanom jer se tako odlično istakne okus cvjetače. Ako volite juhu s porilukom ili krumpirom, ova će juha biti baš za vas. Usto, puna je zdrave kupusnjače cvjetače i maslinova ulja koje hrani mozak.

Recept za kruh iz kamenog doba bez brašna i kvasca – jednostavan, hranjiv i zasitan

Gusta juha od cvjetače s parmezanom

Za 6 osoba:

  • 3 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
  • 1 slatki luk,sitno nasjeckan
  • 2 stabljike celera, nasjeckane
  • 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 2 velike cvjetače, narezane na cvjetiće duge 5 cm
  • ½ žličice svježe naribanog muškatnog oraščića
  • 1 žličica sitne morske soli (po ukusu)
  • 2 žličice krupnije mljevenog crnog papra
  • 1 žlica bijele miso paste
  • 1 l temeljca od gljiva ili temeljca s parmezanom
  • ½ l kokosova mlijeka 20 g naribanog parmezana ili prehrambenog kvasca
  • 1 lovorov list
  • Sitno nasjeckani vlasac ili timijan za ukras

Priprema:

Na srednje jakoj vatri ugrijte maslinovo ulje u većem loncu. Dodajte luk, celer, češnjak i cvjetaču te muškatni oraščić, sol i papar. Pirjajte na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje. Dodajte miso pastu i nastavite miješati sve dok se pasta ne poveže s drugim sastojcima. Ulijte temeljac i kokosovo mlijeko, dodajte parmezan i lovorov list. Kuhajte poklopljeno 35 do 45 minuta dok cvjetača ne bude posve mekana. U blenderu ili štapnim mikserom izmiješajte sastojke u glatku smjesu (u blender stavljajte dio po dio smjese). Juhu vratite na vatru i kuhajte još 10 do 15 minuta. Ako je prevište gusta, dodajte malo vode. Kušajte i po potrebi dosolite. Poslužite s nasjeckanim začinskim biljem ili parmezanom.

Temeljac s parmezanom

Ovaj temeljac gotovo mesnog okusa izvrstan je način da iskoristite koru parmezana, a ona je bogata korisnim spermidinom. Možete ga upotrijebiti kao osnovu za juhe, u jelima s “rižom” od cvjetače i u svakom jelu za koje je potreban temeljac. 

Sastojci:

  • 60 ml ekstradjevičanskog maslinova ulja
  • 1 glavica češnjaka s ljuskom, prerezana poprečno po sredini
  • 1 luk, narezan na osmine
  • 1 vezica svježeg timijana (oko 20 g)
  • 1 manja vezica svježeg peršina (oko 20 g)
  • 1 lovorov list
  • 1 žlica crnog papra u zrnu
  • korica 1 limuna
  • 250 ml suhog bijelog vina
  • 450 g kore parmezana

Priprema:

U većem loncu na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje.

Dodajte češnjak (s prerezanom stranom okrenutom na dolje) i luk te pržite dok ne dobije boju i puste arome.

Dodajte timijan i peršin i pržite još 2 minute.

Dodajte lovorov list, papar u zrnu, limunovu koricu, vino i koru parmezana. Uz često miješanje kuhajte dok se parmezan ne počne topiti. 

Dodajte oko dvije litre vode, smanjite vatru, poklopite i lagano kuhajte 90 minuta.

Potom nepoklopljeno kuhajte još 20 minuta. 

Procijedite i odmah poslužite, stavite u hladnjak na najviše tjedan dana ili držite u zamrzivaču najdulje 3 mjeseca.

Juha od poriluka za dug život – obožavat će je i oni koji inače ne vole ovo povrće

M. P.

Foto: Shutterstock, Arhiva

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo