Izgleda da je zdrava probava u glavnom fokusu kada je u pitanju cjelokupno zdravlje.
Možda ovo zvuči pojednostavljeno, ali brojne su studije do danas pokazale kako je dobro zdravlje posljedica zdravih crijeva i probave. Pa kako postići ravnotežu u tom dijelu tijela i održati zdravlje probave? Jedan od načina je naša prehrana u koju možemo dodati puno zdravih začina, od kojih se neki koriste već tisućama godina.
Dr. Kanchan Koya, stručnjak za biomedicinsku znanost, nudi recept za jedan takav napitak koji će poboljšati zdravlje probave radi sastojaka puno zdravih komponenti.
No prije toga donosi i popis najzdravijih začina za probavu.
4 začina za zdravlje probave
1. Komorač
Ovaj začin dokazano poboljšava probavu i proizvodnju enzima probave. Obiluje mineralima: kalijem, manganom, molibdenom, fosforom, kalcijem, magnezijem, željezom i bakrom. Komorač sadrži i niz antioksidansa koji štite tjelesne stanice od oštećenja te djeluju protuupalno: kvercetin, kempferol, rutin, anetol… Zbog obilja hranjivih sastojaka, fine arome i lake probavljivosti (sprečava nadutost), sirovi komorač idealan je dodatak sendvičima, povrtnim i voćnim salatama. Možete sjemenke komorača jednostavno dodati toploj vodi i piti takav napitak svakog dana.
2. Kumin
Ovo na izgled obično sjeme je puno više kada se govori o utjecaju na zdravlje. Sadrži velike količine željeza, minerala koji u mnogo čemu pomaže tijelu ali i djeluje kao zaštita imunološkog sustava. Ove se sjemenke koriste tradicionalno za dobro probavu, stimuliraju lučenje probavnih enzima te imaju sposobnost opuštanja mišića probavnog sustava i sprečavaju grčeve te olakšavaju proces probave, posebno masne hrane.
3. Kurkuma
Osim što hrani daje bogat i egzotičan okus, na niz načina može pomoći našem zdravlju. Naime, u kurkumu se nalazi kurkumin – sastojak na kojem se iznova provode istraživanja i koji kontinuirano pokazuje koliko pozitivno utječe na različita oboljenja. Uz sve svoje dobrobiti, podržava i zdravlje probave te sprečava upalne procese. Kako bi kurkumin bolje djelovao, koristite ga i uz malo crnog papra.
4. Klinčić
I ovaj začin ima jaka protuupalna svojstva koja će čuvati zdravlje probave pa ga koristite što češće.
Recept za probavu pun začina
Potrebni sastojci za 2 – 4 posluživanja:
- 2 žlice kvinoje
- 90 g prepolovljene leće
- žličica ulja avokada
- ½ žličice sjemenke kumina
- ½ žličice sjemenki komorača
- malo povrća po želji
- sol i papar
- 2 klinčića
- 2 zrna crnog papra
- list lovora
- ½ štapića cimeta
- šaka špinata
- 1 žličica mljevenog korijandera
- sok od pola limete
- malo svježeg korijandara
Ovo je najbolji napitak za snižavanje šećera u krvi, a sigurno ga imate u hladnjaku
Priprema:
- Isperite i namočite u vodi kvinoju i leću oko 3 sata.
- Zagrijte ulje avokada dodajte sjemenje kumina i komorača te kurkumu i miješajte oko 30 sekundi.
- Dodajte povrće sol i papar te kvinoju, leću, klinčić, papar, komorač, lovor i cimet.
- Dodajte dovoljno vode da sve prekrije i pustite neka zakuha. Smanjite vatru i kuhajte oko 15 minuta.
- Dodajte špinat i pustite da se kuha nekoliko minuta.
- Prebacite u posude za posluživanje, dodajte sok od limete.
Uživajte!
A.A.
Foto: Shutterstock