Ljeto je vrijeme velikih vrućina za vrijeme kojih se najbolje hraniti laganom i lako probavljivom hranom, no to ne znači da moramo izostaviti naša najdraža jela s tjesteninom.
Tjestenina je bogata ugljikohidratima koji mogu usporiti i otežavati probavu. Ekozona integralne i durum tjestenine proizvedene su iz cjelovitog zrna i ne sadrže jaja, zbog čega su izvrsna zamjena za običnu tjesteninu.
Tjestenina sadrži izuzetno visoki udio vode i ugljikohidrata koji su jedan su od najboljih izvora energije za naš organizam. Sporije oslobađaju energiju i zahvaljujući njima sposobni smo izdržati dnevne tjelesne i mentalne izazove.
Za vruće ljetne dane idealni obroci su oni koji se pripremaju u svega nekoliko minuta, a sadrže cjelovite i hranjive sastojke. Budući da je ljeto obiluje svježim voćem i povrćem u nastavku Ekozona donosi inspiraciju za nekoliko jela s tjesteninom.
Salata od krumpira inspirirana sendvičem – savršen ljetni obrok
ŠPAGETI SA DOMAĆIM PESTOM OD BOSILJKA
- 500 g integralnih špageta
- 4 l vode
- ½ žličice soli
- 2 šalice lišća bosiljka
- 1 šalica oraha
- ½ šalice dimljenog tofua
- 1 režanj češnjaka
- 3 žlice maslinovog ulja
Priprema:
Operite i osušite bosiljak te odvojite stabljike. U mikseru usitnite lišće te dodajte orahe, sir, češnjak i ulje. Dobit ćete šalicu i pol ukusnog pesta kojeg možete tjedan dana čuvati u staklenci. Stavite špagete u posoljenu kipuću vodu i kuhajte ih 15 minuta. Procijedite i isperite hladnom vodom. Prelijte pestom.
TJESTENINA S RAJČICAMA I MOZZARELLOM
- 200 g integralne tjestenine
- 200 g cherry rajčica
- ½ žlice ulja
- 100 ml pasirane rajčice
- 100 g mozzarelle
- ½ žličice soli
- prstohvat papra
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Tjesteninu skuhajte tako da ostane al dente. U nauljenu vatrostalnu posudu stavite tjesteninu. Pomiješajte je s pasiranom rajčicom i prepolovljenim cherry rajčicama pa posolite i popaprite. Po svemu raspodijelite mozzarellu i zapecite u pećnici 10-ak minuta.
POVRTNA SALATA S TJESTENINOM
- 150 g durum tjestenine
- 2 rajčice
- 1 češnjak
- 1 krastavac
- 1 crvena paprika
- crne masline
- bijeli grah
- sok od limuna
- 100 g feta sira
- maslinovo ulje
Priprema:
Papriku popržiti na tavi, dok se tjestenina kuha. U veliku zdjelu, nasjeckati rajčicu, češnjak, krastavce, crvene paprike, masline i dodati kuhanu tjesteninu. Zatim ubacite grah i lagano pomiješajte. Kao začin, dodajte sok od limuna, maslinovo ulje, malo soli i papra. Kako bi se okusi bolje sjedinili, ostavite smjesu da odstoji sat vremena. Prije serviranja, pospite s feta sirom.
Juha od krastavaca: Jelo gotovo za 15 minuta, a osvježit će vas za najvećih vrućina
Dobar tek!
Ordinacija.hr