Pripremite zdraviju verziju omiljenog obroka s patlidžanom i parmezanom!
Za razliku od originalnog recepta nije potrebno pržiti patlidžan na ulju već se on peče u pećnici, a kako mu se dodaji i svježi začini i rajčica, možete računati na ukusan i zdrav obrok.
Potrebni sastojci:
- 3 srednje velika patlidžana koje ćete prerezati
- 1 luk, nasjeckan
- 1 režanj češnjaka, nasjeckan
- ½ žličice sušenog origana
- manja konzerva sjeckanih i očišćenih rajčica
- 1 žličica tamnog octa
- svježi listovi bosiljka
- sol i papar
- 50 g parmezana
- šalica krušnih mrvica ili sitno nasjeckanog starog kruha
- 1 žlica nasjeckanog svježeg origana
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva. Patlidžan prerežite u nekoliko kriški, premažite uljem i složite ga na lim za pečenje. Pecite oko 10 minuta, tada ga okrenite i pecite još par minuta. Izvadite iz pećnice i smanjite na temperaturu od 190 stupnjeva.
Četiri savjeta kako se hraniti zdravo, ukusno i bez kompliciranja na godišnjem odmoru
U međuvremenu u veliku tavu, koju ste prethodno zagrijali, stavite malo maslinova ulja i luk te dinstajte oko 10 minuta. Dodajte origano i češnjak te nakon 30-ak sekundi dodajte rajčicu. Smanjite vatru i kuhajte 20 minuta.
Dodajte ocat, bosiljak sol i papar.
Na posudu za pečenje prvo stavite malo umaka od rajčice i parmezana te krišku patlidžana i tako ponavljajte dok ne potrošite sve namirnice, a završite s rajčicom i parmezanom. U maloj posudi pomiješajte krušne mrvice i origano a možete dodati i malo maslinova ulja i time posipajte složenac.
Pecite oko 30 minuta, izvadite iz pećnice i pustite da se hladi 5 minuta prije posluživanja.
Marinirani patlidžan odlična je alternativa mesu – recept koji ćete koristiti cijelo ljeto
Dobar tek!
Foto: Shutterstock
Ordinacija.hr