Od namaza za tost do deserta i smoothieja, avokado je postao neizostavni dio svakog ozbiljnog, modernog jelovnika, food blogera ili influensera. No znate li koje su njegove najveće nutritivne dobrobiti i kako ga dozirati?
Popularnost avokada leži u njegovoj bogatoj, kremastoj teksturi i blagom okusu. Postoje deseci vrsta avokada, različitih veličina, boja i tekstura. Svi su porijeklom iz tropske klime i, kada se uberu, meso omekša do teksture maslaca što ga čini idealnim za umake, namaze, deserte, smoothije…
5 zdravstvenih dobrobiti avokada
1. Avokado je nutritivno bogat
Avokado je bogat hranjivim tvarima, pa se samo jedna polovica voćke ubraja u vaš preporučeni unos od pet porcija voća dnevno. Izvrstan je izvor mononezasićenih masti i vitamina E te je dobar izvor folata. Također, sadrži više topivih vlakana od drugog voća i niz korisnih minerala uključujući željezo, bakar i kalij.
2. Podržava zdravlje srca
Avokado je bogat masnoćama, od kojih 60 posto čine mononezasićene masnoće, za koje istraživanja pokazuju da pomažu u zaštiti od bolesti srca i snižavaju krvni tlak. Kalij, folat i vlakna, kojima avokado obiluje, blagotvorno djeluju na srce i kardiovaskularni sustav.
3. Može pomoći u snižavanju kolesterola
Ulja avokada uključuje oleinsku i linolnu kiselinu, nezasićene masti koje se preporučuju kao dio uravnotežene prehrane za pomoć u kontroli kolesterola.
Ako imate avokado viška, napravite ljetnu čokoladnu tortu bez pečenja
4. Može pomoći u regulaciji apetita
Nema sumnje da je kalorijski sadržaj avokada veći od ostalog voća i povrća. Međutim, zanimljivo istraživanje pokazalo je da sadržaj masti i vlakana u avokadu dovodi do osjećaja sitosti što pomaže u regulaciji apetita.
5. Čuva zdravlje očiju
Uz sve navedene prednosti, avokado je bogat izvor zaštitnog vitamina E, kao i karotena, uključujući lutein i zeaksantin, za koje se smatra da pomažu u očuvanju zdravlja očiju.
Je li avokado na tostu zdrav?
Avokado na tostu prilično je zdrav izbor za užinu u usporedbi s drugim stavkama na jelovniku, poput slatkih palačinki. Koliko je točno zdrav ovisi o kruhu koji odaberete i ostalim dodacima.
Odlučite se za dimljeni losos ili poširano jaje kako biste povećali dobre masnoće u svom obroku. Za kruh odaberite nešto sa sjemenkama, integralno ili raženo umjesto bijelog kruha zbog kojeg će vam skočiti šećer u krvi, kaže nutricionistica Jo Lewin.
Također je važno biti svjestan utjecaja jedenja avokada na okoliš, ne samo zbog transporta diljem svijeta, već i zbog količine vode koja se koristi za njihov uzgoj.
I za vaše zdravlje i za zdravlje planeta, važno je jesti širok izbor voća i povrća i pokušati kupovati lokalno gdje god možete.
Alergija i avokado
Neke osjetljive osobe mogu doživjeti alergiju na avokado. To uključuje oralnu alergiju koja može biti potaknuta križnom reakcijom na pelud breze. Rjeđi alergijski odgovor može se pojaviti ako imate alergiju na lateks.
Avokado, zajedno s voćem poput jabuka, breskva, malina i borovnica, sadrži prirodne kemikalije koje se nazivaju salicilati. Neki su ljudi osjetljivi na ove spojeve i mogu doživjeti alergijsku reakciju uključujući kožne osipe i otekline.
Nutritivne prednosti avokada
Porcija od 80g avokada sadrži:
- 152 kcal/627 KJ
- 1,5 g proteina
- 15,6 g masti
- 1,5 g ugljikohidrata
- 3,6 g vlakana
- 360 mg kalija
- 2,56 mg vitamina E
H. A.