Prehrana s visokim udjelom masti i višak kilograma povećavaju rizik od raka dojke kao i izglede za uspješno izlječenje zbog remećenja crijevne mikrobiote
Povećanje broja slučajeva raka dojke u svijetu posljednjih desetljeća potaknulo je brojna istraživanja. Nekoliko je studija istraživalo učinke varijabli na rak dojke, posebice pretilost. Cilj je bio procijeniti sve učinke pretilosti na rizik od raka dojke u žena, prije i nakon menopauze, te na različitim kontinentima.
Dijeta za prevenciju raka: Smanjite rizik od bolesti prehranom
Nanovija studija došla je do zanimljivih otkrića. Često konzumiranje previše masne hrane i posljedično tome debljina mogu smanjiti izglede za izlječenje raka dojke. Zaključak je to studije kineskih znanstvenika koje je u SAD-u objavio Proceedings of the National Academy of Sciences.
Prehrana s visokim udjelom masti čimbenik je visokog rizika za progresiju raka jer remeti crijevnu mikrobiotu, a to je, prema znanstvenicima, povezano i uz lošiju prognozu kod pacijentica s rakom dojke. Upozoravaju kako bi pretilost mogla umanjiti učinkovitost kemoterapije.
Testovi i analize pokazali su da crijevna mikrobiota povezana s prehranom bogatom mastima uzrokuje da tijelo proizvodi previše aminokiseline leucina što je proces za koji kažu da potiče ubrzano napredovanje i pogoršanje ishoda raka dojke i melanoma. Posebice nakon menopauze, pokazala su prijašnja istraživanja.
S druge strane pronađena povezanost crijeva-koštana srž-tumor mogla bi otvoriti put ka novim strategijama borbe protiv raka temeljene na ciljanju crijeva.
N. M.