Šećer doprinosi karijesu i kroničnim bolestima poput bolesti srca, pretilosti, bolesti masne jetre i dijabetesa tipa 2. A što je s eritrolom? Je li on vrijedan titule zdrave zamjene za šećer? Evo što kažu stručnjaci s Mayo klinike.
Šećer ima mnogo oblika. Većina ljudi je upoznata sa saharozom, bijelim granuliranim šećerom koji se najčešće nalazi u kuhinjama, i sirovim šećerom, koji se naziva i turbinado šećer, koji je kristaliziran i svjetlosmeđe boje. Drugi primjeri šećera uključuju kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze i druge zaslađivače koji se često dodaju pićima i pekarskim proizvodima.
Zbog poznatih zdravstvenih rizika povezanih s dodanim šećerima, prehrambena industrija je proizvela brojne zamjene za šećer s namjerom da nahrani sladokusce, a da istovremeno umanji negativne posljedice šećera.
Zamjene za šećer
Saharin je bio prva komercijalno proizvedena zamjena za šećer. Tijekom godina saharin je pao u nemilost jer je utvrđeno da negativno utječe na dobre bakterije u našim crijevima, izlažući ljude povećanom riziku od dijabetesa tipa 2 i pretilosti.
Jedna klasa zamjena za šećer koja se činila obećavajućom je skupina pod nazivom “šećerni alkoholi”, čiji je član eritritol. Šećerni alkoholi su slatki, ali nisu ni šećer ni alkohol. Šećerni alkoholi se dobivaju iz šećera, obično se stvaraju hidrogeniranjem šećera ili fermentacijom. Primjeri šećernih alkohola uključuju ksilitol, sorbitol i manitol koje često nalazimo u prerađenoj hrani, poput gume ili slatkiša.
Eritritol se javlja prirodno fermentacijom fruktoze (voćnog šećera) i nalazi se u izuzetno niskim količinama u različitom voću kao što su dinja, kruške, grožđe i u fermentiranoj hrani, uključujući mliječni sir i sojin umak. Naše crvene krvne stanice također prirodno proizvode vrlo niske razine eritritola.
Kada se koristi kao dodatak hrani, eritritol se koristi u koncentracijama koje su najmanje 1000 puta veće od prirodnih razina koje se nalaze u hrani ili našim tijelima.
Studije ne idu u prilog
Američka studija iz 2001. godine otkrila je da su ljudi koji su koristili eritritol kao zaslađivač imali trogodišnji povećani rizik od većih štetnih srčanih događaja – definiranih kao nefatalni srčani ili moždani udar. Iako je ovo bilo slučajno otkriće – što znači da eritritol nije nužno uzrokovao ili doprinio njihovim srčanim problemima – istaknulo je potrebu za dodatnim istraživanjem kako bi se utvrdilo je li upotreba zamjene za šećer predisponirana kod osobe za veće stope srčanog ili moždanog udara.
Studija iz 2021. ispitivala je ljude koji su konzumirali eritritol ili sličan šećerni alkohol, ksilitol. Rezultati su otkrili da je uzimanje eritritola kao zamjene za šećer uzrokovalo skok razine u krvi i povećalo ljepljivost trombocita dobrovoljaca. Trombociti pomažu zgrušavanju krvi ako se porežemo, ali ako su ljepljivi, povećava se rizik od krvnih ugrušaka u tijelu, povećavajući rizik od srčanog, moždanog udara ili drugih krvožilnih problema.
Kako obuzdati želju za slatkim?
Umjesto da tražimo savršenu zamjenu za šećer, najbolje je smanjiti dodane šećere u prehrani i reprogramirati želju za slatkim na druge načine.
Ako žudite za slatkim, uzmite komad cijelog voća, poput jabuke, kruške, breskve ili šljive. Voće je puno zdravija investicija od hrane zaslađene dodanim šećerom ili zamjenama za šećer. Osim toga, istraživanja pokazuju da prehrana cjelovitom biljnom hranom sprječava kronične bolesti.
Jesu li biljne zamjene za meso stvarno bolje za srce od mesnih opcija?
Ne postoje prečaci do zdrave prehrane. American Heart Association preporučuje da odrasli ograniče dnevni unos šećera na 24 grama (šest žličica) za žene i 36 grama (devet žličica) za muškarce.
H. A.