Čaj i sirup od lovora lako je napraviti, a pomoći će u podizanju imuniteta te ublažavanju grlobolje i kašlja
Lovor je biljka na koju možemo računati tijekom cijele godine, a iako se mogu iskoristiti i bobice i listovi, najraširenija je uporaba listova u kulinarstvu.
Lovor se koristi u liječenju probavnih i kardiovaskularnih smetnji, gihta i reume te kod nervoze i nesanice. Djeluje protuupalno i antiseptički pa njegova primjena ide puno dalje od klasičnog obogaćivanja jela.
Ovih pet biljaka najbolje rješava “ženske probleme”
Listovi su bogati mineralima (kalij, bakar, mangan, kalcij, željezo, cink, magnezij, selen) te vitaminima B skupine koji su važni za metabolizam, hormonsku ravnotežu te rad živaca i mišića.
Čaj i sirup od lovorova lista preporučuju se za jačanje imuniteta, ublažavanje kašlja, grlobolje i bronhitisa dok je eterično ulje lovora izvrsno za inhalacije, a vrlo je korisno i za dezinfekciju prostora u sezoni prehlada i viroza.
Čaj od lovora
Priprema: 3 svježa ili suha lovorova lista natrgajte na komade ili sitno nasjeckajte, pa prelijte s 2,5 dcl vode i kuhajte 10 minuta. Maknite s vatre i ostavite 10 minuta poklopljeno, pa procijedite.
Kad se malo ohladi, dodajte žlicu limunova soka i 1-2 žlice domaćeg meda. Pijte 2-3 šalice čaja dnevno.
Sirup od lovora
Priprema: 6 svježih ili 8 suhih listova lovora ubacite u 2,5 dcl uzavrele vode i poklopljeno kuhajte 6-10 minuta. Izvadite lovor, a tekućinu prelijte u drugu posudu. Dodajte 6 žlica smeđeg šećera (ili meda) i sok jednog limuna. Sve dobro izmiješajte dok se šećer (ili med) posve ne otopi.
Uzimajte 1-3 žličice sirupa dnevno (može se uzimati hladan ili topao). Čuvajte sirup u hladnjaku, u staklenoj bočici nekoliko dana.
N. M.