Kako se trajno riješiti rosacee? - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Kako se trajno riješiti rosacee?

Shutterstock

Iako ne postoji lijek za rosaceu, dostupni su mnogi učinkoviti tretmani koji mogu pomoći u smanjenju simptoma.

Postoje mnoge mogućnosti za liječenje rosacee. Međutim, važno je potražiti pomoć stručnjaka kako bi se pronašao najbolji plan liječenja za vas.

Uobičajene mogućnosti liječenja rosacee su:

  • Lokalni lijekovi: Nanose se na kožu i mogu pomoći u smanjenju crvenila i upale, poput metronidazola, eritromicina i azelaične kiseline.
  • Oralni lijekovi: Uzimaju se na usta i mogu pomoći u liječenju simptoma rosacee, uključujući crvenilo i upalu, poput doksiciklina i eritromicina.
  • Laserska i svjetlosna terapija: koristi se intenzivnim pulsirajućim svjetlom za ciljanje određenih područja kože. Laserska terapija može biti učinkovita u smanjenju simptoma rosacee.
  • Dermoabrazija: Ova vrsta tretmana koristi rotirajuću četku za uklanjanje gornjeg sloja kože. Dermoabrazija se može koristiti za poboljšanje izgleda kože.
  • Elektrokauterizacija: Ovo je vrsta liječenja koja koristi toplinu za uništavanje tkiva. Elektrokauterizacija se može koristiti za uklanjanje vidljivih krvnih žila na licu.
  • Kirurgija: U teškim slučajevima rosacee može biti potrebna operacija za uklanjanje viška tkiva.
Shutterstock

Je li moguće trajno se riješiti rosacee?

Ne postoji jedan zajamčeni način da se trajno riješite rosacee. Međutim, slijedeći plan liječenja koji je preporučio vaš dermatolog i dobra briga za kožu, možete minimizirati simptome i održati vašu kožu zdravom i blistavom!

Koje se kožne bolesti pogoršavaju zimi? Ekcemi, psorijaza, ali i akne postaju još veći problem

Koje su potencijalne nuspojave tretmana rosacee?

Većina tretmana rosacee je sigurna i dobro se podnosi s malo nuspojava. Međutim, neki ljudi mogu doživjeti neke nuspojave. Potencijalne nuspojave tretmana rosacee varirat će ovisno o vrsti tretmana koji se koristi.

  • Lokalni lijekovi mogu uzrokovati suhoću, crvenilo i iritaciju kože.
  • Oralni lijekovi mogu uzrokovati mučninu, povraćanje, proljev i glavobolju.
  • Laserska i svjetlosna terapija mogu uzrokovati privremeno crvenilo lica, oticanje i modrice na koži. Dakle, koliko dugo traje crvenilo nakon laserskog tretmana? Odgovor je obično bilo gdje od nekoliko sati do nekoliko dana.
  • Imajte na umu da su nuspojave laserskog tretmana rosacee obično blage i privremene. Ako ste zabrinuti zbog potencijalnih nuspojava na tretiranim područjima, svakako razgovarajte o njima sa svojim dermatologom.
Shutterstock

Koji su osnovni savjeti za upravljanje napadima rosacee?

Postoji nekoliko jednostavnih stvari koje možete učiniti kako biste lakše kontrolirali napade rosacee i kako bi vaša koža izgledala najbolje.

Izbjegavajte okidače
Prepoznajte i izbjegavajte aktivnosti ili situacije koje izazivaju pogoršanje vaše rosacee. Uobičajeni okidači uključuju izlaganje suncu, stres, alkohol, vruće vrijeme i začinjenu hranu.

Zaštitite svoju kožu
Obavezno koristite kremu za sunčanje sa SPF 30 ili više svaki dan kako biste zaštitili svoju kožu od sunca.
Budite nježni: Izbjegavajte jaka sredstva za čišćenje, pilinge i pilinge koji mogu iritirati vašu kožu. Umjesto toga, koristite nježne proizvode koji su namijenjeni osjetljivoj koži.

Vlažite kožu
Koristite hidratantnu kremu kako biste umirili i zaštitili svoju kožu.

Shutterstock

Slijedeći ove savjete, možete pomoći da vaša rosacea ostane pod kontrolom i vaša koža izgleda najbolje!

Iako je rosacea kronično stanje koje se ne liječi, dostupni su mnogi učinkoviti tretmani koji mogu pomoći u smanjenju simptoma. Radeći sa stručnjakom i slijedeći personalizirani plan liječenja, možete minimizirati simptome rosacee i održati svoju kožu zdravom i blistavom!

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo