Juha od bundeve - najjednostavniji jesenski ručak sa bezbroj zdravstvenih prednosti - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Juha od bundeve – najjednostavniji jesenski ručak sa bezbroj zdravstvenih prednosti

Vitamini, minerali, vlakna, a kalorija malo. Sve to nudi ova ukusna juha koju ćete napraviti u tren oka

Butternat ili muškatna tikva idealna je za pretvoriti je u ukusnu juhu. Njezin sladak, orašasti okus sličan je bundevi, a prednost joj je puno nutrijenata na malo kalorija.

Zdravstvene prednosti

Bogata je karotenoidima, važnim antioksidansima koji se javljaju u mnogim oblicima. Sadrži čak četiri različite vrste antioksidansa: alfa karoten, beta karoten, lutein i zeaksantin. Prva dva će tijelo preraditi u vitamin A, a druga dva služe za bolji vid te izbjegavanje ozbiljnih bolesti poput sive mrene.

Shutterstock

Također sadrži pregršt vlakana, topivih i netopivih. Netopiva vlakna čiste probavni trakt i sprečavaju zatvor, dok topiva pomažu tijelu da održi stabilnu razinu šećera u krvi jer usporavaju razgradnju ugljikohidrata. Zato se tikva, kao i druge vrste povrća bogate vlaknima, smatraju dobrima za dijabetičare.

Butternut tikva bogata je kalijem, kalcijem i magnezijem, a samo jedna porcija osigurat će vam između 32 i 39 posto dnevnih potreba za vitaminom C. Osigurava i vitamine B skupine (B2, B3 i B6) te omega-3 masne kiseline.

Ovo je recept za juhu, jedini koji će vam trebati:

Sastojci:

  • 2 butternut tikve
  • 2 krumpira srednje veličine
  • 1 glavica luka
  • režanj češnjaka
  • 0,7 l povrtnog temeljca
  • vrhnje za kuhanje (po želji)
  • peršin
  • začini po izboru
Shutterstock

Priprema:

  1. Luk narežite na kockice i dinstajte na maslinovom ulju s češnjakom dok ne postane staklast. Tikvu uzdužno prerežite na pola, žlicom uklonite sjemenke (možete ih drugom prilikom ispeći), a nožem uklonite koru. Meso tikve narežite na kocke veličine oko dva centimetra i dodajte luku.
  2. Dinstajte povrće desetak minuta, dolijte povrtni temeljac te krumpir narezan na kockice.
  3. Kuhajte 30-ak minuta na laganoj vatri, popaprite, posolite, dodajte malo čilija u prahu, vlasca, origana ili bilo koji začin koji vam padne na pamet koji bi istaknuo slatkoću ove juhe.
  4. Uklonite lonac s vatre i štapnim mikserom usitnite povrće u gustu, kremastu juhu. Dodajte malo vrhnja za kuhanje i vratite na štednjak par minuta.
  5. Peršin sitno nasjeckajte i poslužite u tanjur nakon serviranja juhe.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo