Kako doskočiti suhoj koži i ispadanju kose u menopauzi? - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Kako doskočiti suhoj koži i ispadanju kose u menopauzi?

Shutterstock

Tijekom menopauze, prepuštene smo na milost i nemilost hormonskih promjena, koje na mnogi način utječu na žensko tijelo – i psihički i fizički. Posebno se mijenjaju koža i kosa pa evo nekoliko savjeta kako u menopauzi brinuti o ljepoti.

Tijekom menopauze dolazi do značajnog gubitka hijaluronske kiseline, važne za hidrataciju kože. Također, gubimo i neke masti u našoj koži koje su važne za našu kožnu barijeru, poput ceramida, pa koža postaje suha te se smanjuje njezina sposobnost zadržavanja vode, pojašnjava dermatologinja, dr. Justine Hextall.

Shutterstock

S ovim dvostrukim udarom na hidrataciju doskočite nanošenjem proizvoda koji sadrže hijaluronsku kiselinu. Kako biste pojačali njihov hidratantni učinak, nanosite ih na vlažnu kožu, a zatim licu priuštite sloj dobre, bogate kreme za podršku kožne barijere.

Kako menopauza utječe na pamćenje? Ovo su činjenice koje morate znati

Akne u menopauzi

Uzrok akni u menopauzi može biti višestruk, ali glavni krivac ipak je hormonska neravnoteža, tvrdi dr. Hextall.

Dodatno, uz stres i nedostatak sna (što je u menopauzi često) okidača ne manjka.

Shutterstock

Neke žene razviju akne, koje se pogoršavaju kozmetičkim proizvodima na bazi ulja. Ako sredstva za čišćenje salicilnom kiselinom ne pomognu, moglo bi biti korisno posjetiti dermatologa radi razmatranja hormonske terapije, kaže dr. Zainab Laftah, dermatologinja i glasnogovornica British Skin Foundation.

Sve je više finih linija i bora

Pojava bora izravno je povezana s padom estrogena.

Istraživanja pokazuju da se u vrijeme menopauze može izgubiti i do 30 % kolagena. I dok u ranim fazama to može značiti vidljivije bore, u konačnici može dovesti do opuštenosti jer se masnoća na licu počne spuštati prema dolje, kaže dr. Hextall.

Shutterstock

SPF faktor je must-have

Kako kožna barijera u menopauzi slabi, slabi i prirodna sposobnost kože da se zaštiti pa dr. Hextall savjetuje korištenje visokog SPF-a.

Kako biste spriječili oštećenje UV zračenjem, kombinirajte kremu za sunčanje širokog spektra s formulama koje sadrže vitamin C. Pomaže u zaštiti od daljnjih oštećenja, dok suzbija enzime koji olakšavaju proizvodnju melanina, kaže dr. Hextall.

Shutterstock

Njega kose u menopauzi

Estrogeni pomažu održati pramenove u fazi rasta, a njegovo opadanje jedan je od razloga zašto mnoge žene doživljavaju difuzno ispadanje u ranim fazama menopauze, objašnjava trihologinja Anabel Kingsley.

I Mackie i Kingsley slažu se da su najbolji savjeti: dobra prehrana i upravljanje stresom.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo