Suhe šljive su riznica zdravlja, ali treba ih jesti umjereno - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Suhe šljive su riznica zdravlja, ali treba ih jesti umjereno

Mnoštvo vitamina doprinijet će općenitom boljem stanju organizma dok će usput regulirati rad crijeva te pomoći u snižavanju kolesterola i šećera u krvi

Suhom voću je vlaga uklonjena dehidriranjem, no ono zadržava sve vitamine i minerale kao i svježe voće. Energetska vrijednost suhog voća je čak 6 puta veća u odnosu na svježe pa ga treba konzumirati u manjim količinama.

Suhe šljive jedno su od prvih voćki koje su ljudi sušili, a neke studije otkrile su dobrobite za zdravlje kostiji. Istraživanje je proveo Kinesiology institut, a uključene su bile žene koje su prošle menopauzu. Trebale su kroz godinu dana u danu pojesti 6, 12 ili niti jednu suhu šljivu.

Nema prirodnog kolagena do kolagena iz juhe od kostiju

Glavni autor studije dr. Janhavi Demani pojasnio je kako rezultati upućuju da se konzumacijom 6 ili 12 šljiva u danu može smanjiti mogućnost upalnih procesa koji doprinose gubitku koštane mase kod žena nakon menopauze

Voće i povrće koje je bogato bioaktivnim sastojcima poput zdravih kiselina, flavonoida i karotenoida može pomoći u borbi protiv osteoporoze. Suhe šljive sadrže polifenole koji mogu smanjiti posljedice upala i oksidativnog stresa koji doprinose gubitku koštane mase“, dodaje nutricionistica Kelsey Sackmann. 

Ističe i kako ovo voće može imati dodatne dobrobiti za organizam jer sadrži minerale, vitamin K,  fenole i dijetalna vlakna – koji su neophodni za zdravlje. Bogate su i vitaminom C, a u značajnim količinama sadrže i vitamine B skupine te vitamine E. Često se spominje i obilje vitamina A zato što su šljive bogate beta-karotenom koji se u organizmu po potrebi pretvara u vitamin A.

Suhe šljive jedan su od najjednostavnijih načina za dovođenje probavnog sustava u ravnotežu jer opskrbljuju crijeva jednostavnim šećerima koji privlače tekućinu. Poticanjem probave i smanjivanjem koncentracije litoholne kiseline, suhe šljive mogu pomoći u sprječavanju raka debelog crijeva. Snižavanjem razine LDL-kolesterola, suhe šljive mogu smanjiti opasnost od bolesti koronarnih arterija i kapi.

I dok su suhe šljive poznate kao supernamirnica, imajte na umu da su pune šećera pa pripazite na količinu koju jedete. Dobro ih je kombinirati s proteinima kako bi se prevenirao porast šećera u krvi. 

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo