Nova pretraga može identificirati pacijente s uznapredovalim rakom prostate koji će najdulje preživjeti - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Nova pretraga može identificirati pacijente s uznapredovalim rakom prostate koji će najdulje preživjeti

Shutterstock

Novi test iz krvi može identificirati pacijente s rakom prostate koji su najprikladniji za ‘rizičniji’ tijek liječenja, pokazuju istraživanja.

Novom krvnom pretragom se traže biomarkeri – kemijski signali u krvi – koji pokazuju koliko je bolest napredovala. Prema riječima stručnjaka, to bi moglo pomoći liječnicima da identificiraju pacijente koji bi imali najviše koristi od rizičnijih, agresivnijih oblika liječenja.

Ispitivanja tekuće biopsije CellSearch otkrila su da je mjerenje cirkulirajućih tumorskih stanica (CTC) – stanica raka koje su izlučene iz tumora i ulaze u krvotok – pouzdan način predviđanja kasnijeg odgovora na liječenje i izgleda za preživljavanje.

Shutterstock

Istraživači su koristili uzorke krvi 503 pacijenta kojima je nedavno dijagnosticiran metastatski rak prostate, što znači da se rak proširio izvan prostate na druge dijelove tijela. Pacijenti s najviše CTC-ova imali su najlošije preživljenje, što sugerira da bi mogli imati najviše koristi od agresivnih tretmana.

Oni s pet ili više CTC-ova u uzorku krvi imali su više od tri puta veću vjerojatnost da će umrijeti i 2,5 puta veću vjerojatnost da će im rak napredovati tijekom sljedećih sedam godina nego oni bez ijednog.

Revolucionarni DNK test otkriva muškarce kojima bi se mogao vratiti rak prostate

Imali su samo 0,26 puta veću vjerojatnost da postignu potpuni odgovor na specifični antigen prostate (PSA), što znači da su slabo reagirali na liječenje, prema nalazima JAMA-e.

Muškarci s pet ili više CTC-ova preživjeli su u prosjeku 27,9 mjeseci nakon krvnog testa, u usporedbi s 56,2 mjeseca za muškarce s jednim do četiri CTC-a i najmanje 78 mjeseci za muškarce s nula CTC-ova.

Shutterstock

Glavni autor Amir Goldkorn, pomoćnik ravnatelja translacijskih znanosti na Keck School of Medicine Sveučilišta Southern California, rekao je:

Nitko do sada nije ispitao mogu li se CTC brojevi koristiti na samom početku, kada se čovjek prvi put javi metastatski rak prostate, da nam kaže hoće li živjeti dugo ili kratko, ili hoće li napredovati s terapijama. Nisi mogao razlikovati ove muškarce kad su ušli kroz vrata. Sve njihove druge varijable i prognostički čimbenici bili su naizgled isti, a ipak su imali vrlo, vrlo različite ishode tijekom vremena.

Rak prostate je najčešći rak kod muškaraca

Mjerenje broja CTC na početku terapije može predvidjeti dugoročne stope preživljavanja, čak i kod muškaraca koji su tijekom nekoliko godina primali mnogo tretmana za metastatski rak prostate.

Shutterstock

Istraživači se sada nadaju da će razviti novi krvni test koji također mjeri molekularni sastav CTC-a i DNK tumora koji cirkulira u krvi. Njihov je cilj stvoriti biomarkere s još većom snagom predviđanja, što bi u konačnici moglo pomoći u povezivanju pacijenata s određenim opcijama liječenja.

Želimo obogatiti ova klinička ispitivanja s muškarcima kojima je potrebna sva ta dodatna pomoć – kojima bi stvarno koristila tri lijeka u odnosu na samo dva, ili primanje novog lijeka za kemoterapiju, iako može imati više nuspojava, dodao je prof. Goldkorn.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo