Istraživanje američkih znanstvenika sugerira da jedenje jaja i povrća prije krumpira može pomoći u održavanju težine
Stručnjaci sa Sveučilišta Stanford testirali su može li konzumiranje doze vlakana, proteina ili masti prije ugljikohidrata smanjiti ili odgoditi skokove šećera u krvi.
Ti skokovi povezani su s pretilošću, jer fluktuacije šećera u krvi povećavaju vjerojatnost da ćete imati napadaje gladi i pribjeći kaloričnim grickalicama između obroka. No, stručnjaci su otkrili da se taj proces može prekinuti promjenom ne onoga jedemo, već samo redoslijeda kojim se jede.
Da bi smršavili, žene i muškarci trebaju odabrati različiti doručak
Prvo vlakna i proteini
U eksperimentu su znanstvenici uzeli 55 volontera, od kojih je otprilike polovica imala znakove predijabetesa, preteče dijabetesa tipa 2, koji uključuje višu razinu šećera u krvi od normalne. Svakom su sudioniku dali obrok koji se sastojao od riže u tri odvojena navrata dok su nosili uređaje za mjerenje razine šećera u krvi.
Deset minuta prije svakog obroka sudionici su dobili dodatak vlakana, protein u obliku kuhanih bjelanjaka ili mliječnu mast iz punomasnog vrhnja. Analizirajući rezultate, otkrili su da je jedenje vlakana ili proteina jaja prvo smanjilo skok šećera u krvi koji je dolazio od energetski guste riže.
Jedenje masti prije ugljikohidrata nije smanjilo porast šećera u krvi, ali je odgodilo njegov porast.

Profesor Michael Snyder, stručnjak za genetiku i autor studije, rekao je da bismo trebali pokušati jesti obroke određenim redoslijedom.
Jedenje ugljikohidrata kasnije u obroku i dalje je dobra ideja iako još nije razjašnjeno je li najbolje jesti proteine, masti ili vlakna prije ugljikohidrata. Svakako pojedite salatu ili hamburger prije pomfrita, rekao je.
Istraživači su također primijetili da je utjecaj vlakana, proteina i masti na razinu šećera u krvi bio manje značajan među sudionicima sa znakovima predijabetesa. Autori, koji su svoja otkrića objavili u časopisu Nature Medicine, rekli su da je ovo područje koje zahtijeva daljnja istraživanja.
Ako imate problema s visokim tlakom, ove četiri stvari izbjegavajte za doručak
Ugljikohidrati (riža, krumpir, kruh i tjestenina) energetski su bogate namirnice koje se u krvi brzo pretvaraju u šećer, dajući nam resurse potrebne za funkcioniranje. Savjet stručnjaka je da bi trebali činiti oko trećinu dnevne prehrane.
Cjelovite žitarice poput smeđeg kruha ili krumpira s korom sadrže veću količinu vlakana i hranjivih tvari te mogu usporiti oslobađanje šećera u krvotoku, održavajući osjećaj sitosti.
N. M.