Lavanda se stoljećima koristila i u pripremi hrane, izrazito je popularna i u kozmetičkoj industriji pa se često se koristi u mirisima i šamponima. U formi spreja za zrak koristi se za osvježenje prostorija, a u formi mirisnog bilja u vrećicama za osvježavanje ormara i ladica.
Lavanda (Lavandula angustifolia ili Lavandula officinalis) je zimzelena višegodišnja cvjetnica iz porodice metvice podrijetlom iz Grčke. Danas je rasprostranjena na cijelom Mediteranu, Bliskom Istoku, jugoistočnim dijelovima Indije i cijele Afrike. Povijest ove biljke seže čak 2500 godina unatrag, a osim po svojoj ljepoti i mirisu, nadaleko je poznata i po višestrukoj upotrebi.
Najranije zabilježeno korištenje lavande datira iz starog Egipta, gdje je ulje lavande imalo ulogu u procesu mumificiranja. Kanije je postala dodatak kupkama u pojedinim regijama kao što su Perzija, Grčka i Rim, a te su kulture vjerovale da lavanda pomaže u pročišćavanju tijela i uma. Vjeruje se kako danas upravo iz tih razloga i nosi ime lavanda jer naziv dolazi od latinskog korijena “lavare”, što znači “prati”.
Lavanda se stoljećima koristila i u pripremi hrane, izrazito je popularna i u kozmetičkoj industriji pa se često se koristi u mirisima i šamponima. U formi spreja za zrak koristi se za osvježenje prostorija, a u formi mirisnog bilja u vrećicama za osvježavanje ormara i ladica.
Niz studija dokazalo je i njezina ljekovita svojstva pa se danas upotrebljava još i za:
- ublažavanje anksioznosti
- u borbi s nesanicom
- za ublažavanje bolova
- kod uboda insekata i iritacije kože
- uspostavljanja balansa šećera u krvi
- u zarastanju rana
Miris lavande djeluje opuštajuće, umiruje živce i potiče dobar san. No prije nego ju počnete upotrebljavati, posavjetujte se s liječnikom te provjerite da niste možda alergični na lavandu.
U obliku čaja
Čaj od lavande poznat je pak po svojoj ljekovitosti. Koristi se za umirenje i ublažavanje nesanice, te protiv glavobolje. Djelotvoran je kod prehlade i infekcije dišnih putova. Potiče probavu i uklanjanje štetnih tvari iz organizma, te pomaže kod želučanih tegoba. Masaža eteričnim lavandinim uljem pozitivno utječe na raspoloženje i djeluje opuštajuće. Odlično je kod reumatskih tegoba.
Popularno eterično ulje
Lavanda inače ima široku uporabu u aromaterapiji. Eterično ulje ima antiseptička i protuupalna svojstva, pomaže kod uboda insekata, te ubrzava oporavak kože. Liječi i opekotine na koži, te opekline od sunca. Hidrolat lavande može se koristiti kao sredstvo za čišćenje rana. Ova biljka štiti i od komaraca koji ne podnose miris lavande.
Lavanda u kuhinji
Osim kao lijek, ova se biljka koristi i kao začin. Zbog intenzivnog mirisa i okusa treba paziti u kojim se količinama dodaje jelima, kako ne bi zasjenila sve druge sastojke. Od ostalih začina dobro se kombinira s kaduljom, ružmarinom i origanom, no odlično se slaže i s čokoladom.
U kolače se može dodavati kao sastojak u smjesu ili, ako se kandira, poslužiti kao dekoracija na tortama. Pravi se i sirup od lavande, koji može koristiti kao baza za voćne napitke ili se može upotrijebiti kao dodatak kolačima. Za vruće dane sirup iskoristite za pripremu osvježavajuće limunade od lavande.
(Ordinacija.hr)