Ljubitelji svježeg voća s dolaskom jeseni ostaju “na suhom”. Izbor je tada puno slabiji i skuplji, a oni koji ne vole tropsko voće osuđeni su na jabuke i kruške.
Alternativa dolazi u obliku sušenog voća. U gotovo svakom trgovačkom centru možete kupiti mješavinu više vrsta sušenog voća. Iako nije toliko popularno kao svježe, dosta ljudi često konzumira bademe, orahe, lješnjake. Tu su i neizostavne grožđice koje se mogu staviti u gotovo svaki kolač.
Za malo raznovrsniju i zdraviju prehranu trebali bi početi jesti i sušene smokve, datulje, ananas, banane i brusnice. Zašto? Odličan su izvor vitamina, minerala i bjelančevina.
Sušeno voće najbolje je jesti za doručak, uz šalicu čaja ili jogurta. Dobro je i za međuobrok, ali nikako za večeru, ili kao poslasticu nakon ručka. Sušeni su plodovi, naime, puni šećera i kalorija pa organizmu treba dati vremena da ih probavi. Idealni su nakon treninga, jer brzo dospijevaju u krvotok.
Malo upozorenje: prilikom kupovine obratite pažnju na način na koji je voće osušeno. Sušenje kemijskim sredstvima nikako nije zdravo, dok je voće sušeno u specijalnim pećima ili na suncu sigurno za konzumiranje.
Također, ako ste na dijeti izbjegavajte sušeno voće, ili ga jedite u manjim količinama.
D. Šorgić