Obično o pizzi ne razmišljamo kao o zdravoj hrani jer je puna nezdravih masnoća, soli i kalorija. No, u ovom slučaju možete spojiti “i ovce i novce”.
Pizzu ćete učiniti zdravijom, ali ne i manje ukusnom, ako koristite integralno tijesto, maslinovo ulje i povrće.
Potrebno vam je:
Za tijesto:
500 g integralnog brašna
1 vrećica kvasca
6 žlica ulja (može i maslinovog)
prstohvat soli
300 ml mlake vode
Za nadjev:
250 g patlidžana
150 g tikvica
100 g paprike
50 ml maslinovog ulja
80 g naribanog parmezana
150 g mozzarelle
umak od rajčice
origano
Priprema:
1. Integralno brašno pomiješajte s vodom i kvascem. Dodajte ulje i sol i umijesite u glatko tijesto. Prekrijte i ostavite da odstoji oko pola sata.
2. Lim za pečenje premažite uljem. Tijesto razvucite i prvo nanesite umak od rajčice. Dodajte patlidžane, tikvice i paprike. Na kraju poslažite mozzarellu i dodajte ribanim parmezan. Pospite origanom.
3. Pecite u ugrijanoj pećnici oko pola sata.
Savjet: Ovisno o sezoni možete koristiti i niz drugog povrća. Integralna pizza izvrsna je i s brokulom, gljivama, špinatom, maslinama ili lukom.Vegetarijanska pizza je ukusnija ako povrće, prije nego ga stavite na tijesto, lagano zapečete na tavi.
S.J.