Osim što su jeftine i svakome pristupačne, kuhane, pečene ili pržene bundeve su i vrlo ukusna i zdrava hrana!
O ljekovitim svojstvima budeve zna se gotovo sve. Ovo povrće sadrži visoke razine antioksidanata i karotena, a pogotovo vitamina C i E. Bundeva snižuje rizik od raka, srčanih bolesti, očne
mrene i moždanog udara. I najbolje od svega, možete ju pripremati na niz načina – sirovu (naribanu kao
mrkvu), kuhanu na pari, pečenu u pećnici ili kao dodatak varivu.
S obzirom da se približava Noć vještica, dan koji je ujedno i sinonim za bundevu, donosimo vam nekoliko maštovitih recepata kako ovo povrće iskoristiti u kuhinji!
Bundeva s povrćem
Potrebno vam je:
60 g crvenog luka
20 g maslaca
400 g očišćene bundeve
250 g crvenih paprika
250 g kelja
1 dl juhe od povrća
1/2 čajne žličice korijandra
malo muškatnog oraščića
sol i papar
30 g sjemenki buče
1,5 dl kiselog vrhnja
0,5 dl jogurta
Priprema:
1. Crveni luk usitnite i propirjajte na maslacu. Bundevu i kelj narežite na 1 cm široke rezance, a papriku na kockice i dodajte crvenom luku.
2. Povrće kratko propirjajte, dodajte juhu od povrća, korijandar, muškatni oraščić, sol i papar.
3. Pržene sjemenke buče krupno narežite, umiješajte s kiselim vrhnjem i jogurtom, te prelijte preko povrća.
4. Uz bundevu s povrćem poslužite rižu ili valjuške od bundeve.
Valjušci od bundeve
Potrebno vam je:
550 g krumpira
200 grama očišćene bundeve
2 jaja
1 žlica maslaca
malo muškatnog oraščića
sol i papar
150-200 g pšeničnog brašna
Priprema:
1. Krumpir skuhajte u ljusci, a bundevu narežite na kockice i skuhajte u malo vode.
2. Vrući krumpir ogulite i propasirajte zajedno s bundevom. Dodajte jaja, maslac, muškatni oraščić, sol, papar i brašno, te umijesite tijesto. Brašno dodavajte po potrebi kako se tijesto ne bi ljepilo.
3. Tijesto podijelite na četiri dijela, a svaki komad oblikujte u tanku kobasicu i izrežite na 12-16 valjušaka.
4. Valjuške skuhajte u slanoj vodi, ocijedite i poslužite kao prilog bundevi s povrćem.
Dobar tek!
S.J.