Vino i čokolada sadrže resveratrol, polifenol koji štiti organizam od brojnih bolesti i poboljšava kvalitetu života. Iako su studije na kojima se temelje ovi zaključci provedene na životinjama, istraživanja prehrambenih navika pokazuju da su ljudi koji jedu čokoladu i piju vino zdraviji i manje obolijevaju.
Saznajte kojih pet prednosti donosi svakodnevno konzumiranje crvenog vina i tamne čokolade!
 
Antioksidansi
Resveratrol je fitokemikalija koja se nalazi u biljnoj hrani. Ne ubraja se u
 nutrijente poput vitamina ili minerala, ali osigurava dobro zdravlje i bori se
 protiv bolesti. Resveratrol
 pripada polifenolima ili flavonoidima, fitokemikalijama koji
 su antiooksidansi i štite tijelo od razvoja
 bolesti. Crveno vino i kakaovac samo su neke od namirnica koje sadrže velike
 količine resveratrola. Iako se preporuča
 konzumiranje svih namirnica koje sadrže resveratrol, još nije točno poznato
 koliko ovog antioksidansa trebamo dnevno unositi kako bi se osjetile pozitivne
 posljedice. U slučaju vina i čokolade, ipak možemo s određenom sigurnošću reći
 da je “manje – više”. Prevelike količine čokolade i alkohola, kao što svi dobro
 znamo, vode u nekim sasvim drugim pravcima, a ne boljem zdravlju.
Štite od srčanih bolesti
Nagađanja o ulozi vina kao zaštitnika od
 srčanih bolesti počela su s poznatim Francuskim paradoksom.  Istraživače je zanimalo kako to da Francuzi,
 nacija koja je orijentirana na prehranu sirom i mesom, imaju mali postotak
 pretilosti i srčanih oboljenja.  Rezultati
 su pokazali da Francuzi, uz hranu zasićenu mastima piju i dosta vina, koje obiluje resveratrolom. On štiti od
 određenih vrsta srčanih bolesti jer sprječava začepljenje krvnih stanica. Drugo
 istraživanje, provedeno na životinjama, pokazalo je da resveratrol poboljšava
 osjetljivost na inzulin i snižava razinu kolesterola u krvi, a obje ove stvari
 povezane su sa srčanim oboljenjima.
Smanjuju rizik od kancerogenih oboljenja
Istraživanje California Men’s Healtha, koje je analiziralo podatke od preko
 80, 000 muškaraca pokazalo je da oni koji piju dvije čaše crvenog vina dnevno imaju 60 posto manje šanse od
 razvoja raka pluća. Studije provedena na životnjama pokazale su da resveratrol
 kod miševa smanjuje šanse od razvoja raka prostate, i to za 87 posto. Također,
 miševi su imali 48 posto veće šanse da se tumor razvija sporije ili da se rast potpuno zaustavi. U istom istraživanju, ženke miševa koje su primale resveratrol imale su
 značajno manje šanse od razvoja raka dojke.
Reguliraju šećer u krvi
Flavonoidi u crvenom vinu usporavaju protok hrane kroz crijeva netom poslije
 obroka. Time sprečavaju oscilacije u razini šećera u krvi nakon što se hrana
 apsorbira u krovotok. Ovo je ključan korak kada govorimo o borbi prehranom protiv
 dijabetesa tipa 2.
Štite od demencije
Istraživanje sveučilišta Oxford pokazalo je da stariji ljudi koji redovito
 jedu čokoladu i piju vino i čaj imaju bolje
 rezultate na testovima kognitivnih sposobnosti od svojih vršnjaka koji ne
 konzumiraju ove namirnice. To znači da je hrana bogata flavonoidima ključna za održavanje pamćenja i mentalnih sposobnosti vitalnima i u dubokoj starosti.
D. Šorgić

Antioksidansi



