Sočne crvene rajčice bogate su vitaminima A i C, jednako kao i antioksidansom likopenom, koji je koristan u borbi protiv raka. Prema najnovijim istraživanjima, on u velikoj mjeri štiti od raka prostate.
Osim
što se nalazi u rajčicama, likopen daje boju lubenici, papaji, te crvenom i
ružičastom grejpu. Stručnjaci koji se zanimaju za načine sprječavanja raka
prostate koncentriraju se na istraživanje rajčice i njenih sastojaka koji se
nakupljaju u tkivu prostate.
Muškarci
bi trebali jesti kuhane rajčice, jer tako tijelo može iskoristiti više
likopena. Najbolji način jest tjestenina s umakom od rajčice! Prihvatite
mediteransku kuhinju i počastite se maslinovim uljem kako bi tijelo moglo na
pravilan način apsorbirati nutrijente iz rajčice.
Umak za prste polizati!
Nedavno
je istraživanje uključilo je muškarce stare između 45 i 75 godina koji su imali
povišene razine BHP-a (benigni pretjerani rast stanica) i specifičnih antigena
prostate (PSA). Ispitanici koji su uživali u umaku od rajčice smanjili su
razinu PSA-a za gotovo 11 posto. Jeli su 50 grama umaka dnevno kroz
deset tjedana.
U drugom istraživanju, rizik od
razvijanja raka prostate smanjio se s povećanjem unosa likopena, alfa i beta
karotena i luteina. Hrana “odgovorna” za ove pozitivne učinke na
zdravlje uključivala je rajčice, špinat, bundeve, lubenice i citruse.
Također,
stručnjaci tvrde kako kombinacija rajčica i kelja učinkovitije usporava rast stanica
raka prostate nego svaka od ovih namirnica zasebno.
K. Horvat