Cikla je jedna od najljekovitijih namirnica. U stanju je popraviti većinu toga što je u organizmu pokvareno.
Cikla potječe s obala Sredozemlja, a koristili su je i drevni narodni, koji su vrlo rano shvatili ljekovitu moć ovog povrća.
Cikla je danas neizostavna, uglavnom zimska, namirnica koja se rabi u svakom kućanstvu.
Lako se priprema, a sadrži niz vitamina i minerala, bjelančevine, masti i ugljikohidrate.
Od vitamina su najzastupljeniji B1, B2, C i vitamin B12. Cikla je
specifične crvene boje, koja potječe od antocijana.
Ovaj sastojak u organizmu utječe na regenraciju krvi, a studije su dokazale da cikla
djeluje antikancerogeno.
Ako imate problema s demineralizacijom
kostiju i zuba, cikla je rješenje za vas. Prisutnost joda čini ju izvrsnim lijekom
i protiv ateroskleroze i prijevremenog starenja kože.
Ljekovitost cikle potječe od njenih sastojaka – betanina i betaina. Oni reguliraju
krvni tlak, smanjuju kolesterol, održavaju krvne stanice u dobrom stanju i potiču
rad jetre.
Cikla je odličan izbor za liječenje anemije
kod djece i mladih osoba, jer obiluje željezom. Povoljno djeluje i na rad crijeva
jer sadrži celulozu i pektin. Koliko cikle nam je dnevno potrebno? Kako bi se
zadovoljile dnevne potrebe organizma za dragocjenim vlaknima treba pojesti pet
srednjih glavica cikle.
Iako se ne jede često, i lišće cikle je jestivo. Nalikuje špinatu, pa se tako
treba i pripremati. Korijen cikle sakuplja
se u jesen i ostavlja u umjereno toplim prostorijama, kako ne bi promrzao. Ako
se čuva na odgovarajući način, u svježini cikle možete uživati nekoliko mjeseci.
Sok od cikle ima posebnu vrijednost, jer učinkovito djeluje na niz bolesti. Krijepi
i jača cijeli organizam i djeluje povoljno na metabolizam. Najbolje ga je piti u
kombinaciji s medom, po pola čaše tri puta na dan.
D.Š.