Svjetska zdravstvena organizacija predviđa kako će depresija do 2020. godine postati jedan od najozbiljnijih zdravstvenih problema, ali i financijskih tereta. Zašto?
Većina ljudi
konzumira namirnice bogate mastima, prženu, prerađenu i zaslađenu hranu. Studije pokazuju kako ovakva prehrana povećava rizik od depresije. Kada ovakva
stanja i raspoloženja nastanu, osoba se obično uputi liječniku koji propiše
antidepresive. No i prehrana bogata voćem, povrćem i plodovima mora može
učinkovito spriječiti depresiju.
Studija, provedena između 1985. i 2004. godine i
objavljena u časopisu British Journal of Psychiatry, tvrdi kako postoji veza između
loše prehrane i depresije. Zato je za
sprječavanje depresivnih stanja potrebno pravilno se hraniti, jednako kao i potražiti liječničku pomoć.
Koja hrana doprinosi depresiji?
Hrana koju unosimo u sebe djeluje na nerutransmitere u mozgu, koji reguliraju
ponašanje. Neurotransmiteri su usko povezani s raspoloženjem.
Studije pokazuju da su dopamin, serotonin i norepinefrin, neurotransmiteri koji
se najčešće vežu uz raspoloženje. Kada mozak proizvodi serotonin, osjećamo se
sretno. Kada proizvodi dopamin ili norepinefrin, pozorniji smo i skloni
razmišljati i regairati brže nego inače.
Prehrana bogata svježim voćem i povrćem povećava razinu tritofana u mogu, te time
utječe na veću proizvodnu serotonina – ovo ima umirujući efekt. S druge strane, hrana bogata proteinima
promiče proizvodnju dopamina and norepinefrina – pa se osjećamo budnije i
pozornije.
Brza, zašećerena, masna i prerađena hrana smanjuje razinu ovih hormona u mozgu
i povećava stres i napetosti.
Mediteranska dijeta pomaže!
Mediteranska prehrana pozitivno utječe na zdravlje, smanjuje rizik od bolesti i
pomaže u održavanju vitke figure. Temelji se na sljedećim namirnicama i
pravilima:
- Visok unos monozasićenih (i zasićenih) masnih kiselina
- Visok unos grahorica
- Puno voća i orašastih proizvoda
- Puno žitarica
- Visok unos povrća
- Visok unos ribe
- Umjereno konzumiranje alkohola
- Umjereno konzumiranje mliječnih proizvoda
- Smanjen unos mesa
D. Šorgić