Znanstvenici sa Sveučilišta u Missouriju stvorili su zamjenu za piletinu u obliku soje koja izgledom i okusom iznimno podsjeća na “pravu stvar”.
Znanstvenici sa Sveučilišta u
Missouriju stvorili su zamjenu za piletinu u obliku soje koja izgledom
i okusom iznimno podsjeća na “pravu stvar”. Osim toga, nudi i
zdravstvene dobrobiti, poput snižavanja kolesterola i održavanja
kostiju zdravima.
Fu-Hung Hsieh, voditelj je projekta koji za cilj ima stvoriti jeftinu biljnu zamjenu
za piletinu. Umjesto uobičajenog dodavanja boje i okusa soji, Hsieh je
razvio proces koji soji omogućava stvaranje vlaknaste strukture kakvu
nalazimo u, primjerice, pilećim prsima.
Za
započinjanje procesa, Hsieh koristi sojine proteine ekstrahirane iz
sojina brašna. Soja potom prolazi kroz proces kuhanja, uz korišenje
vode, topline i tlaka. U konačnici, gotova mješavina sastojaka prolazi
kroz cilindar, kao što je vidljivo u video prikazu.
Hsieh navodi kako je ova zamjena za
piletinu različita od drugih zbog toga što se pri njenoj proizvodnji
koristi viši postotak vlage, čak i do 75 posto. “Vlažnost je čimbenik
koji našoj soji daje teksturu sličnu onoj kakvu nalazimo kod piletine.”
Inače,
soja sadrži vrijedne hranjive tvari, od kojih neke pomažu u održanju
zdravih kostiju te preveniranju raka prostate, dojke i debelog crijeva.
Soja je i izvrstan izvor masnih kiselina, a ne sadrži kolesterol.
Istraživanje je objavljeno u časopisima Journal of Food and Agricultural Chemistry, Journal of Food Science i Journal of the American Oil Chemists’ Society.
Izvor: Biologija.com.hr