Kada bi se provelo istraživanje, vjerojatno bi se rijetko tko izjasnio kako nije ljubitelj talijanskog specijaliteta pizze.
No, unatoč tome što je pizza vrlo popularna, ona slovi kao vrlo kaloričan obrok. No, da se ne biste morali posve odreći slasne kriške pizze… dovoljno je da njeni sastojci budu niskokalorični i, samim time, zdraviji.
Kao i većina jela i pizza ima svoje nutritivne prednosti i nedostatke. Različitima ih čini nadjev, ponekad i oblik te veličina, a sve pizze imaju zajedničku karakteristiku, umak spravljen od rajčice i origana, koji su nezaobilazni sastojci. Origano ima antioksidativno djelovanje, a prema nekim istraživanjima ta su svojstva kod ovog začina izraženija nego kod drugih biljaka. Zanimljiv je i podatak da je esencijalno ulje origana poznato kao najjači biljni antiseptik. Ovaj se začin upotrebljava i za poticanje apetita kod djece i odraslih.
Pizza
može imati različitu kalorijsku vrijednost u rasponu od oko 300 do 850 kilokalorija,
a to ovisi o namirnicama koje se koriste. Tako povrtne pizze imaju manju kalorijsku
vrijednost, dok one sa šunkom, punomasnim sirom ili pršutom znatno više debljaju.
Zdravo, jeftino, brzo…
Gotovo
da nema namirnice koja se ne može upotrijebiti kao nadjev, a svima je dobro poznata
egzotična pizza s ananasom. Povrće kojeg ima preko cijele godine odlično je za spravljanje
lagane pizze koja je uz malu kalorijsku vrijednost i poprilično jeftina.
Iako
pizza zauzima vodeće mjesto u suvremenoj prehrani koju karakterizira nedovoljan
unos nutritivnih tvari potrebnih za zdravlje, pri njenu spravljanju imamo mogućnost
biranja namirnica. Stoga, uz malo truda i novaca možemo pripremiti zdravi niskokaloričan
obrok u kratkom vremenskom roku.
Integralno
brašno kao zamjena
Kako bi pizza bila nutricionistički prihvatljivija dovoljno je
unijeti male promjene pri samoj pripremi ovog slasnog jela. Tijesto je prva namirnica
na kojoj je potrebno poraditi ne bi li pizza postala zdravija. Umjesto isključivo
bijelog, za pripremu tijesta poslužite s mješavinom bijelog i integralnog brašna.
Umak
od rajčice je drugi, i to vrlo bitan, sastojak, na kojemu je moguće zaštedjeti na
kojoj kaloriji. Umjesto da ga, kao i do sad, kupite gotovog u trgovini, počnite
ga spravljati sami kod kuće. Na taj će način domaći umak biti zdraviji, ali i ukusniji
jer ćete ga moći pripremiti sa začinima koji vam odgovaraju.
Nisko
kalorična salama ili tu na? Sir je jedna od najkaloričnijih namirnica koja se stavlja
u pizzu, pa je stoga najbolji mogući odabir mozzarella jer sadrži malo masnoća,
a uz to je i odličan izvor kalcija. Druga po kaloričnosti je salama, stoga je uputno
izbjegavati raznorazne kobasice ili salame za koje se pouzdano zna da obiluju masnoćama.
Stoga, neka vaša niskokalorična pizza bude spravljena od šunkerice jer ona spada
među manje masne salame sadrži samo jedan gram masnoće po kriški. Ukoliko niste
veliki ljubitelj salama, poslužite se tunom i to onom u salamuri, dok je tunu u
ulju uputno izbjegavati.
Više o povijesti popularne pizze i temeljima njene današnje pripreme pročitajte u u
najnovijem broju časopisa PRO Wellness.