Slatke uskrsne pisanice - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Slatke uskrsne pisanice

Kako nam se Uskrs bliži veeelikom brzinom, a s njim naravno stižu i sve pripadajuće delicije poput kuhane šunke, mladog luka, hrena i rotkvice i naravno pisanica. Ja sam odlučila napraviti i unaprijed se malo poigrati pisanicama, ali ovaj put u slatkoj kremastoj varijanti u obliku keksića.

kPotrebni sastojci

5 jaja
280 g šećera
120 g brašna
200 g bijele čokolade
2,5 dl slatkog vrhnja
2 žlice šećera u prahu
nekoliko kapi soka limuna
šećerni cvjetići

Priprema

1. Bjelanjke odvojite od žumanjaka, pa istucite snijeg, postupno dodavajući 170 grama šećera. Snijeg stavite na hladno.

2. Pećnicu zagrijte na 160° C. Na pari iznad lonca s kipućom vodom tucite žumanjke s preostalih 110 grama šećera, oko 2-3 minute, dok ne dobijete svjetlu kremu. Dodajte brašno i pola količine bjelanjaka iz hladnjaka. Gumenom žlicom dobro izmiješajte, pa dodajte i ostatak snijega. Smjesu premjestite u slastičarsku vrećicu s većim okruglim nastavkom pa na lim obložen papirom za pečenje istiskujte biskvitne keksiće u obliku jaja, dužine otprilike 5 cm. Pecite ih 12-ak minuta u zagrijanoj pećnici, a za tim ih ohladite.k

3. Čokoladu natrgajte na manje kockice pa ju otopite na pari, pustite da se malo prohladi. Za to vrijeme istucite slatko vrhnje kojem primiješajte prohlađenu i otopljenu bijelu čokoladu. Dobro izmiješajte, pa kremu premjestite u slastičarsku vrećicu s malim zvjezdastim nastavkom. Kremu istiskujte na donju stranu jednog keksa, pa ga slijepite drugim. Gotove keksiće ostavite u hladnjak na minimalno 2 sata da se stisnu.

4. Za ukrašavanje pomiješajte šećer u prahu s par kapi limunovog soka, pa tom smjesom zalijepite cvjetiće na pisanice. Ostavite da se osuše. Pospite ostatkom šećera u prahu.

 

Nada Duhović
Just good food

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo