Indijski začini su stari kao i civilizacija. Dajući svoju aromu i okus hrani, oni čuvaju i funkcije tijela. Svaki začin ima svoju svrhu, posebnu boju i okus te ljekovito svojstvo koje djeluje na kosu, oči i vid, srce, kožu, kosti, nokte, probavni sustav…
Indija je topla zemlja pa se 70 posto stanovnika hrani vegetarijanskom prehranom, jelima pripremljenima od povrća, leće, slanutka, graha,
riže, nekoliko vrsta brašna…
Ostali uz navedene namirnice jedu meso, piletinu, kozletinu,
ribu, škampe…
Kuhinja je vrlo romantična, ukusna i zdrava. Začini koji se
koriste pri kuhanju daju jelima svoj okus, miris i ljekovite značajke.
Tako se kim upotrebljava uz sve vrste povrća. Klinčić, papar
i karduma se osim za kuhanje vrlo efikasno koriste kao dodatak čaju kod povišene
temperature, kašlja i prehlade.
Začini se mogu koristiti u zrnu, ali i mljeveni u prah.
Način pripreme jela te njihovo konzumiranje važni su za dug
i zdrav život. Treba znati pravilno jesti i pri jelu se usredotočiti upravo na
jelo.
- Hranu treba dugo i polako žvakati te pričekati petnaestak
minuta prije konzumacije pića. - Ukoliko imate problem s viškom kilograma, tekućina koju
pijete nakon jela treba biti topla do vruća (čaj), jer otapa masnoće. - Nakon jela treba prošetati.
- Za osobe u kasnijim godinama preporučljivo je nakon jela
malo prileći te odmoriti. - Važno je i ne prejedati se, nego se dići od stola dok još
ne osjećate sitost. - Posljednji dnevni obrok jesti 3 do 4 sata prije spavanja.
Ovog se je pravila važno pridržavati kako bi tijelo bilo nesputano i slobodno za intimni
odnos s partnerom, te neopterećeno za ugodan san. - U vrijeme jela trebate biti raspoloženi, veseli i mirni.
Ukoliko to niste, popijte vode i smirite se. - Vegetarijanske namirnice se puno lakše probavljaju od
mesa. Stoga bi ga trebalo konzumirati u manjim količinama uz povrće. U jednom
dnevnom obroku preporučljivo je radi održavanja cirkulacije uz rižu ili
kruh jesti još dvije vrste namirnica. - Izbjegavati jesti masna i jela pržena na ulju.
Kako upotrebljavati začine?
Začini u zrnu se koriste u izvornom stanju, a oni u prahu se
trebaju pržiti radi okusa i arome. Glavni indijski začini su: kim, papar, crveni i zeleni čili,
klinčić, korijander, cimet, veliki i mali kardum.
Ostali česti začini su: kurkuma, lovor list, mali kardumum,
methi, šafran, hing…
Uz začine koristi se i aromatično povrće: luk, češnjak i
đumbir.
U narednim tekstovima pisat ću o začinima i njihovim
svojstvima. Vjerujem kako će vam biti korisni.