Ako ste još uvijek u potrazi za idealnim prirodnim zaslađivačem kojeg će, osim ugodnog okusa krasiti i niski glikemijski indeks – organski šećer palme mogao bi biti pravi izbor.
Palmin
šećer je bogat hranjivim sastojcima, krasi ga niski glikemijski indeks, a
izgledom, okusom i načinom topljenja podsjeća na kristalni šećer. Međutim, za
razliku od njega, šećer palme je u potpunosti prirodan i nerafiniran.
Dobiva se
od tekućeg nektara cvijeća koje raste visoko na stablima kokosovog drveta i koji se nakon ubiranja suši. Palmin šećer krasi prirodna smeđa boja i bogatstvo
brojnim ključnim vitaminima, mineralima i fitonutrijentima, uključujući kalij,
cink, željezo te vitamine B1, B2, B3 i B6.
Okusom podsjeća na karamelu
Iako se palmin šećer kuha, otapa i topi poput
običnog bijelog šećera, njegov je okus daleko superiorniji. Znalci tvrde kako je riječ o kombinaciji okusa karamele i smeđeg šećera pomiješanog s maslacem.
Iako palmin
šećer sadrži nešto kalorija, ovaj se prirodni zaslađivač zbog svog relativno niskog glikemijskog
indeksa, apsorbira u krvotoku znatno sporije od običnog rafiniranog šećera.
K. R.
Foto: Wikimedia Commons