Đumbir - Ordinacija.hr

Đumbir je jedan od najvažnijih začina indijske kuhinje tako da je Indija pored Kine njegov najveći potrošač.

Jelu daje aromatični, osvježavajući, pomalo pikantan okus.
Sastojak je indijskih mješavina začina. Koristi se kao začin svim slanim jelima, u pripremi mesa, ribe, variva od povrća, juha,
ali i u pripremi suhih kolačića i kuhanom voću.

Svakodnevno se u Indiji pije čaj od đumbira. Svježi đumbir se kuha s vodom
petnaestak minuta, te se doda limun po želji. Zdravo ga je jesti sirovog- 
narezanog uz dodatak meda i limuna i ovako pripremljen zadržava sve svoje
ljekovite vrijednosti. A njih je podosta.

Ukoliko pijete svakodnevno sok od đumbira, kojeg je
jednostavno pripremiti, jačate imunitet
i obranu organizma od bolesti. Iscijeđeni
sok od đumbira pomiješa se s malo vode, a ukoliko je okus prejak doda se
malo soli.

Dodan jelima poboljšava probavu,
uravnotežuje crijevnu floru, pomaže kod nadutosti, jutarnjih mučnina, kod
povraćanja, te smanjuje i smiruje grčeve. U Indiji se đumbirov sok miješa s
medom, a može se dodati sok bijelog luka ili limuna, te rabiti za liječenje
kašlja i astme.

Od đumbira pomiješanog s kurkumom i medom,
pečenog na estragonovom ulju dobije se mast kojom se otklanja bol na tijelu.
Djeluje protuupalno i liječi artritis.

Kako ga je najzdravije jesti sirovog
možete pripremiti ove jednostavne salate:

Salata s đumbirom

Đumbirov korijen se oguli, nareže na tanke
šnite, te nasjecka. Nareže se rajčica, ljuta zelena paprika, doda se sok od
limuna i posoli.

Ili 
je dovoljno narezanom luku na šnite dodati nasjeckani đumbir, limunov
sok i sol.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo