Iskoristite vrijeme mladog krumpira i napravite malo drugačije njoke, okupajte ih u mirisnom umaku napravljenom od svježeg bosiljka i češnjaka, a mesoljupci ovoj kombinaciji smiju bez ustručavanja dodati i meso.
Sastojci:
Za umak od bosiljka:
- 50 g svježeg bosiljka
- 5 češnja češnjaka
- 20 g badema
- 40 g ribanog parmezana
- 1-2 žlice maslinovog ulja
Njoki od limuna:
- 1 kg mladog brašnastog krumpira
- oko 200 g kuhinjske kamene soli
- 300 g glatkog brašna
- naribana korica 6 limuna
- 120 g parmezana
- bijeli papar
- 2 žutanjka
Meso:
- 700 g junećih ili telećih odrezaka
- sol, bijeli papar
- češnjak
- maslinovo ulje
- 100 ml bijelog vina
- maslac
- malo oštrog brašna
Priprema:
Umak od bosiljka:
Bosiljak operite, posušite i zajedno sa češnjakom usitnite u multipraktiku. Dodajte bademe (ne moraju biti blanširani i oljušteni), pa usitnite i njih. Zatim dodajte ribani parmezan, ali sada smanjite jačinu multipraktika i na kraju sasvim lagano, pomalo umiješajte maslinovo ulje dok ne dobijete gusti umak.
Njoki od limuna:
Pećnicu zagrijte na 180-200° C. Krumpir operite, obrišite i stavite ga peći otkrivenog u posudu koju ste posuli kuhinjskom kamenom soli (otprilike 0,5 cm debljine). Pecite otprilike sat vremena. Vilica ili nož moraju lagano ulaziti u krumpir kad ubodete, ali ne dopustite da vam se raspadne. Krumpir ohladite toliko da ga možete oguliti i protisnite.
Dodajte sve ostale sastojke za njoke i umijesite tijesto. Valjajte ga u oblik kobasice i režite na otprilike dva cm duge komade. Po želji ih prstima formirajte u jastučiće ili pređite preko ribeža za njoke da dobiju utore. Kuhajte ih u kipućoj slanoj vodi u manjim količinama i vadite šupljikavom žlicom čim isplivaju na površinu. Lagano nakapajte maslinovim uljem.
Meso:
Juneće ili teleće odreske lagano istucite, posolite, popaprite, Dobro protrljajte zdrobljenim češnjakom, kojeg ostavite između odrezaka, nakapajte maslinovim uljem, pa ostavite najmanje dva sata, a najbolje preko noći da se mariniraju.
Izvadite ih, odstranite komadiće češnjaka, pa svaki odrezak jednom stranom uvaljajte u oštro brašno.
Pržite svaki odrezak 2-3 minute na mješavini maslaca i maslinovog ulja, pa izvadite. Preostalu masnoću podlijte bijelim vinom, vratite odreske, dodatno zalijte vodom i kuhajte na laganoj vatri, po potrebi još podlijevajući 40-50 minuta ili dok meso potpuno ne omekša. Pred sam kraj, odreske ponovo izvadite, dodajte umak od bosiljka, pustite da prokuha, pa vratite meso natrag.
Servirajte uz zelenu salatu i dodatno po želji poslužite još ribanog parmezana.
Tadeja i Timna Bjažević
In T
& T kitchen