Zasigurno je neko od vaših bližnjih nekad imao ljetnu virozu koja je znamo vrlo iscrpljujuća i u ljetnim danima brzo dovodi naš organizam u stanje dehidracije.
Od pamtivijeka ljudi su primjenjivali razno-razne biljne pripravke kako bi si pripomogli smanjiti mučninu i druge probavne smetnje. Jedna od tih biljaka je kvrgavi, pikantni korijen koji se kao lijek koristi već preko 500 godina. Riječ je naravno o đumbiru koji u kombinaciji s limunom i zelenim čajem (sencha) čini toliko primamljivu harmoniju okusa i mirisa da mu malo tko može odoljeti.
Zeleni čaj Đumbir/limun jedan je od najpopularnijih čajeva ovog ljeta, jer osim što smanjuje grčeve u trbuhu, drhtavicu i prehladu, on je i jedan od vrlo djelotvornih čajeva za liječenje morske bolesti. Komadići đumbira štite sluznicu probavnog sustava od oštećenja i djeluju protiv čira na želucu i dvanaesniku, stimuliraju imunološki sustav posebno kod ljudi s oslabljenim obrambenim mehanizmom, te smanjuju povišeni tkivni i serumski kolesterol i trigliceride u krvi.
Kod ovog zelenog čaja antitumorska svojstva su također jako izražena jer đumbir i limun imaju protutumorska svojstva kod raka kože. Preventivno djeluje i kod zgrušavanja krvi te time smanjuje krvne ugruške, a kod muškaraca sa smanjenom pokretljivošću i brojem spermatozoida bio bi jako dobar izbor bez ikakvog štetnog učinka.
Zeleni čaj Đumbir/limun osim komadića đumbira i limuna u svom sastavu ima koru naranče, cvjetove suncokreta, zeleni čaj senchu i time čini neizbježan izbor našim čajnim prijateljima koji vole aromatične zelene čajeve.
Klasična priprema uključuje vodu od 75-80 stupnjeva i namakanje ne duže od 3 minute. I vaš topli napitak je pripremljen i spreman da iznenadi vaša osjetila bogatim i osvježavajućim okusom i mirisom.
Tanja & Goran