Ako mislite da plastične rukavice koje običavaju nositi djelatnici u trgovinama, pekarama i mesnicama štite hranu od bakterija – znajte da živite u zabludi. Znanstvenici tvrde da rukavice mogu doprinijeti širenju bakterija na hranu.
Stručnjaci su do ovakvog zaključka došli zahvaljujući temeljitoj analizirali sigurnosti hrane u trgovačkim lancima, pekarama i mesnicama. Rezultati njihovog istraživanja su pokazali da rukavice u većoj mjeri doprinose prijenosu bakterija na prehrambene proizvode no gole ruke.
Znanstvenici su utvrdili da rukavice stvaraju lažni osjećaj sigurnosti, što često
dovodi do rizičnog ponašanja. Osobe koje nose rukavice manje su sklone pranju ruku nakon potencijalne kontaminacije
kašljanjem, dodirivanjem tijela, konzumiranjem hrane, korištenjem maramica te upotrebom
mobitela.
Nakon više od dva sata nošenja rukavica, ukupan broj bakterija na njima drastično
raste. Drugi rizik predstavlja puknuće rukavica, koje je često premaleno da bi
se primijetilo.
Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Journal of Food Protection.
K. R.