Pića obogaćena proteinom na bazi sirutke mogu značajno sniziti povišeni krvni tlak, smanjujući rizik od moždanog udara i srčanih bolesti. Pokazali su to rezultati istraživanja Sveučilišta Washington.
Studija predvođena prehrambenom biokemičarkom
Susan
Fluegel
je utvrdila kako
svakodnevno konzumiranje sirutke povoljno djeluje na
muškarce
i
žene s povišenim
sistoličkim i
dijastoličkim
krvnim
tlakom.
Iako je
istraživanje
bilo ograničeno
na
70 studenata u
dobi između 18 i 26 godina,
znanstvenica Fluegel
kaže kako
bi studija provedena na starijim osobama s problemima
krvnog tlaka
vjerojatno
dala slične
rezultate.
“Osim što ga krasi iznimno povoljna cijena, protein
sirutke nije pokazao štetan
utjecaj na zdravlje. Pozitivan efekt sirutke na tlak sudionika istraživanja smo
primijetili već tijekom prvog tjedna njene konzumacije”, pojasnila je biokemičarka
Susan
Fluegel.
Rezultati istraživanja su objavljeni u
časopisu International Dairy Journal.
K. R.