Ovo je ono što bi se moglo nazvati hranom za utjehu.
Kada je iza vas loš dan koji biste najradije što prije zaboravili, kada je vani hladno i kišno i ne možete u onu šetnju koju ste priželjkivali… kada vas očekuje stresan tjedan i kada vas ulovi melankolija… osmijeh na lice će najbolje vratiti ova pjenasta čoko bomba!
Moja kolegica je jednom prilikom savršeno opisala ovu tortu. Rekla je da je naizgled strašno dosadna i neugledna, ali tek kad ju probaš shvatiš koliko je ukusna.
Eto još jednog dokaza da izgled najčešće vara! I da odijelo ne čini… tortu!
Sastojci:
- 300 grama čokolade – tamne, za kuhanje ili kombinacija mliječne i tamne
- 200 grama maslaca
- šest jaja
- 130 grama šećera
- dva vanilin šećera ili dvije bourbon vanilije
- žlica ruma
Priprema:
Maslac i čokoladu polako rastopite na pari i stavite sa strane da se malo ohladi. Razdvojite bjelanjke od žutanjaka, žutanjke kremasto izmiksajte s polovicom šećera. Istucite bjelanjke s drugom polovicom šećera i prstohvatom soli u čvrsti snijeg.
Čokoladu polako dodajte u žutanjke sa šećerom, dobro sve to izmiješajte u jednoličnu smjesu i u nju malo pomalo dodajte snijeg od bjelanjaka.
Ulijte u namašćen kalup ili obložen masnim papirom, stavite u zagrijanu pećnicu na 160°C i pecite oko 50 minuta do sat vremena.
Napomene:
1. Na dno pećnice u jednu vatrostalnu posudu ili lim za pečenje stavite vode, tako će brownie torta ostati vlažna unutra i s donje strane, a korica će biti hrskava.
2. Može se peći i u pravokutnom kalupu za kolače da budu baš kao browniesi.
3. U smjesu možete dodati dodati kokos, blanširane ili prepržene nasjeckane bademe, lješnjake, orahe, grožđice, komadiće čokolade… što god volite i što god vam padne na pamet.
4. Ako ste tip kojem nikad nije dosta čokolade, tortu možete preliti i čokoladnom glazurom.
5. Možete ju poslužiti uz tučeno slatko vrhnje ili sladoled od vanilije. Dobar tek!
Ana Surać
Steamy, creamy…