Sastojc:
*za podlogu*
- 250 g Grancereale keksa
- 100 g maslaca
- dvije žličice cimeta
- dvije žlice smeđeg šećera
- malo smrvljenih lješnjaka
*za kremu od sira*
- 600 g svježeg sira
- dva jaja
- jedan žutanjak
- 120 grama šećera
- jedna bourbon vanilija
- žlica ruma
*za smjesu od čokolade*
- 100 grama čokolade
- decilitar slatkog vrhnja
*za kremu od vrhnja*
- dva kisela vrhnja (jedno 12% mm, drugo 20% mm)
- jedna bourbon vanilija – može i običan vanilin šećer
- žlica šećera
Priprema:
1. Ugrijati pećnicu na 180°C, dno kalupa za pečenje obložiti papirom ili malo namastiti.
2. Rastopiti maslac i dodati ga u prethodno samljevene kekse, u koje smo dodali malo samljevenih lješnjaka (mogu biti i bademi – a može proći i bez orašastih plodova), dvije žlice cimeta i dvije žlice smeđeg šećera.
3. Sve zajedno dobro promiješati, utisnuti u kalup i staviti u zagrijanu pećnicu desetak minuta.
4. Za kremu od sira miksajte sir zajedno sa šećerom, malo ruma, bourbon vanilijom dok ne dobijete finu pjenastu smjesu. Zatim u to umiksati dva jaja i još jedan žutanjak. Miksati još malo dok se to sve ne poveže.
5. U međuvremenu na pari otopite čokoladu s malo slatkog vrhnja i stavite sa strane da se malo ohladi.
6. Na ohlađenu podlogu od keksa ulijte dvije trećine smjese od sira i jaja i poravnajte, a u ostatak smjese dodajte rastopljenu čokoladu. Sve dobro promiješajte i zatim žlicom tu smjesu žlicom stavljate na kremu od sira radeći vijuge da dobijete prošarani mramorni izgled.
7. Peći pola sata na 170°C, a kad je gotova pustiti je da se malo ohladi. Dok se torta hladi, izmiješajte dva kisela vrhnja s malo šećera i bourbon vanilijom (ja osobno volim kad mi se vide crne točkice u kremi 🙂 ), ali može i bez nje. Tu smjesu rasporedite po vrhu i pecite još pet do deset minuta. Tortu obavezno pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a onda s njom u hladnjak (ako ste karakter) :))
Ana Surać
Steamy,
creamy…