Ukoliko se želite zaštititi od dijabetesa, stručnjaci savjetuju smanjenu konzumaciju masti, ali i ugljikohidrata.
Ovu tezu su potvrdili i rezultati najnovijeg istraživanja u kojem je sudjelovalo 69 sudionika podijeljenih u dvije skupine. I dok je jedna grupa tijekom osam tjedana konzumira svoju uobičajenu prehranu, druga se skupina hranila namirnicama sa smanjenim djelom masti i ugljikohidrata.
“Nakon završenog smo istraživanja kod sudionika koji su konzumirali prehranu sa smanjenim udjelom masnoće i ugljikohidrata primijetili povećano lučenje inzulina i bolju toleranciju glukoze. Kod ove se grupe ispitanika javila i veća osjetljivost na inzulin”, pojasnila je voditeljica istraživanja dr. Barbara Gower, profesorica nutricionizma Sveučilišta Alabama.
Rezultati istraživanja pokazuju da bi se dnevni unos masti kod osoba koje žele dugoročno minimalizirati rizik od dijabetesa trebao kretati oko 27 posto. Stručnjaci tvrde kako je važno obratiti pažnju na kvalitetu, a ne na kvantitetu prehrane.
Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu American Journal of Clinical Nutrition.
K. R.