Unatoč svojoj jednostavnosti, postoji nešto magično u ovom receptu, možda ona toplina doma koju osjetim čim se sjetim mame nad radnim stolom kako reže jabuke, posipa ih cimetom, umače u tijesto i zatim u ulje. I dan danas kad to napravimo ne mogu dočekati tren da se malo ohlade i da ih počnem jesti.
Nadam se da ćete ovo pokušati napraviti, ako niste već dosad i da će vam se svidjeti. Ako ovo povremeno napravite, onda ćete možda znati o čemu ja to pričam 🙂
Sastojci:
abuke oguliti, izrezati ih na ploške debljine otprilike pola centimetra, malo poškropiti limunovim sokom, posuti cimetom i pustiti da odstoje desetak minuta.
Miksati jaje s par žlica šećera i prstohvatom soli, dodati koricu jednog limuna, malo cimeta, vanilin šećer, žlicu ruma (po želji), te postepeno dodavati brašno i mlijeko dok smjesa ne postane gusta. Smjesa treba biti gušća od smjese za palačinke, ali ne pregusta.
Umočite plošku jabuke u smjesu i zatim ju stavite u vruće ulje. Pržite na srednje jakoj vatri dok ne dobije zlatnu boju s jedne i druge strane. Kad je gotovo stavite na papirnati ručnik da se ocijedi višak ulja. Ponavljajte postupak dok vam ne nestane jabuka… ili smjese! 🙂
Još tople jabuke pospite kristal šećerom ili šećerom u prahu, to vama ostavljam na izbor.
Dobar tek! 🙂
Ana Surać
Steamy, creamy…