Moram priznati da ja i bundeva nismo baš na ”ti”.
Ove sam se godine prvi put zainteresirala za nju, a s obzirom na činjenicu da dolazim s juga, trebalo mi je dosta dugo da uopće prihvatim bundevu kao namirnicu koju bih uvrstila na svoj jelovnik.
Da se razumijemo, volim neobične sastojke i raznovrsne namirnice u svojoj kuhinji, ali dugo je kod mene bundeva imala samo dekorativnu vrijednost 🙂 Zato ovo godine polako, ali sigurno ispravljam nepravdu koju sam nanijela svim bundevama ovoga svijeta :):)
Ovo je recept za sve one ”nevjerne Tome” poput mene i mog dragog koji je na sam spomen bundeve zakolutao očima, napravio prilično čudan izraz lica i zatim prozborio ”ja to neću jesti”.
Trebam li posebno napominjati da ih jede? I da mu se sviđaju? 🙂
Sastojci koji su vam potrebni za 30-ak mini muffina:
- 60 grama omekšanog maslaca
- 80 grama smeđeg šećera
- 1 jaje
- 130 grama pirea od bundeve
- 60 grama milerama
- 60 grama naribane mrkve
- 120 grama brašna
- Pola žlice ekstrakta vanilije
- Pola žličice praška za pecivo
- Prstohvat soli
- ¼ žličice cimeta
- ¼ žličice đumbira u prahu
- Žlica ulja
- Pola žlice ruma
Priprema:
1. Zagrijati pećnicu na 180°C.
2. Miksati maslac i šećer dok maslac ne bude pjenast. Dodati jedno cijelo jaje i miksati još par minuta. Pireu od bundeve dodati žlicu milerama – sve dobro izmiješati da se smjesa sjedini.
3. U zasebnoj posudi pomiješati suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo i začine.
4. U smjesu od maslaca, šećera i jaja dodati pire od bundeve, ostatak milerama, ekstrakt vanilije, pola žlice ruma i sve dobro promiješati,
5. U nekoliko navrata dodavati suhe sastojke toj smjesi i sve dobro miješati da ne nastanu grudice. Pri samom kraju dodati mrkvu i sve još jednom dobro promiješati. Smjesu razdijeliti u kalupe za muffine i peći na 180°C 20–25 minuta.
Ukoliko želite, muffini se mogu i preliti glazurom.
Za glazuru vam treba:
- 40 grama maslaca
- 4 žlice šećera u prahu
- Žlica soka od mandarine
- Malo naribane mrkve za posipanje
Maslac otopiti na laganoj vatri. Kad se malo ohladi dodati mu žlicu soka od mandarine. Šećer u prahu dodavati u nekoliko navrata kroz sito i cijelo vrijeme jako miješati. Kad smjesa postane kompaktna i glatka, s njom preliti svaki muffin i ukrasiti s malo naribane mrkve.
Ana Surać
Steamy, creamy…