Rezultati najnovijeg istraživanja su jasno pokazali kako konzumacija borovnica, kupina, jagoda i ostalog bobičastog voća ima pozitivne učinke na mozak, i može pomoći u prevenciji gubitka pamćenja i drugih promjena izazvanih starenjem.
Jedna od njih je Alzheimerova bolest koja uzrokuje progresivnu degeneraciju tkiva u mozgu. Kako bolest napreduje, pogoršavaju se i intelektualne funkcije poput pamćenja, shvaćanja i govora. Pažnja oboljelih obično luta, a jednostavne kalkulacije postaju nemoguće. Pacijenti se žale da im obične svakodnevne aktivnosti postaju sve teže, dok se izgubljenost i frustracija pogoršavaju noću.
Iako je Alzheimerova bolest još uvijek neizlječiva, dobra je vijest da bobičasto
 voće može pomoći mozgu da ostane zdrav. Naime, sočni plodovi sadrže visoke razine antioksidansa, spojeva koji
 štite stanice od oštećenja
 izazvanog štetnim slobodnim radikalima. 
Sićušno voće, osim toga, može promijeniti način komunikacije neurona skrivenih
 u mozgu. Ove promjene u signalizaciji
 mogu spriječiti upalu u mozgu koja doprinosi oštećenju
 neurona i poboljšava motoričke i
 kognitivne sposobnosti.
Prijašnja su istraživanja pokazala kako je bobičasto voće, osim za mozak, iznimno korisno i za snižavanje krvnog tlaka.
Rezultati istraživanja su objavljeni u najnovijem izdanju časopisa Journal
 of Agricultural and Food Chemistry.
K. R.




