Hrana i recepti

Hrana i recepti

Bobičasto voće snižava krvni tlak!

Konzumacija bobičastog voća, a pogotovo borovnica, štiti od visokog krvnog tlaka. Pokazali tu rezultati najnovijeg istraživanja Sveučilišta East Anglia i Harvard.

Visoki krvni tlak ili hipertenzija spada među glavne kardiovaskularne
bolesti u svijetu. Nerijetko dovodi
do
moždanog udara
i
srčanih
bolesti, a utječe na gotovo
četvrtinu
odraslog
stanovništva diljem
svijeta.

kNova saznanja pokazuju kako bioaktivni spojevi u
borovnicama
pod nazivom
antocijanini,
nude
zaštitu
protiv
hipertenzije. U usporedbi
s
osobama
koje ne
jedu
borovnice, ljubitelji ovog
bobičastog voća koji ga
konzumiraju barem jedno tjedno – imaju smanjeni rizik od razvoja bolesti
za 10
posto.

Antocijanini pripadaju obitelji bioaktivnih
spojeva
nazvanih flavonoidi, a kriju se u malinama, patlidžanima,
soku crvenih naranči
i
borovnicama.
Ostali
flavonoidi
su prisutni u
brojnom voću, povrću, žitaricama i ljekovitom bilju.
Flavonoidi
prisutni
u
čaju, voćnom soku, crvenom
vinu i tamnoj čokoladi već provjereno smanjuju
rizik od
kardiovaskularnih bolesti.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu American Journal of
Clinical Nutrition
.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo