Ako redovito uživate u okusu rajčica i proizvoda na njihovoj bazi, možete dodatno zaštititi svoje krvožilno zdravlje.
Naime, prema istraživanu objavljenom u sturčnom časopisu The American Academy of Neurology, konzumacija rajčica može smanjiti rizik od moždanog udara, sve zahvaljujući antioksidansu likopenu kojim je ova namirnica bogata.
Finski su stručnjaci stigli do ovog zaključka nakon što su analizirali podatke preko tisuće muškaraca starih između 46 i 65 godina. Izmjerili su njihovu razinu likopena i pratili ih kroz razdoblje od 12 godina. U to je vrijeme ukupno 67 ispitanika imalo moždani udar.
Stručnjaci su ustanovili kako su osobe s najvećom koncentracijom ovog antioksidansa u krvi imale 55 posto manji rizik doživjeti moždani udar, usporedno s ispitanicima koji su imali najnižu kocentraciju likopena. Točnije,od 258 muškaraca s najnižom koncentracijom likopena, ukupno je 25 doživjelo moždani udar, dok je 11 muškaraca dživjelo moždani udar od njih 259 s najvišom koncentracijom spomenutog antioksidansa.
Kada su se koncentrirali samo na ishemijski moždani udar (koji nastaje zbog krvnog ugruška), rezultati su bili još bolji: ispitanici s najvišom koncentracijom likopena bili su 59 posto zaštićeniji.
Likopen je antioksidant koji rajčicu boji njenom bojom, a također ga nalazimo u ružičastom grejpu, lubenici ili guavi.
Preporučeni
dnevni unos likopena je od osam do deset miligrama. Apsorpcija likopena bolja je kad
se konzumiraju prerađeni proizvodi od rajčica (uz dodatak ulja) jer se
u nekuhanim rajčicama likopen nalazi u spoju s drugim tvarima, što
otežava njegovu dostupnost. Kuhanjem se ti spojevi razaraju, pa se na
taj način potpomaže njegova dostupnost u organizmu. Zbog toga su
najbolji prirodni izvori likopena: gusta juha od rajčice, kuhani umak
od rajčice i kečap te pasterizirani sok od rajčice.
K. Horvat