Često se pitamo: “Koliko kalorija dnevno možemo unijeti u naš organizam i koje namirnice su dobre, ako smo na dijeti jer želimo smršaviti?”
 Prilikom mršavljenja trebalo bi voditi računa da se u organizam unese onoliko kalorija koliko je potrebno za odvijanje našeg bazalnog metabolizma.
To je ona količina
 energije koja je našem organizmu nužna za osnovne biokemijske reakcije pri
 sobnoj temperaturi, u stanju mirovanja. Za muškarca prosječne visine i težine,
 bazalni metabolizam iznosi oko 1500 kcal, a za žene prosječna vrijednost
 bazalnog metabolizma iznosi 1200 kcal. Osiguranjem tih kalorija izbjegava se
 pojava “yo-yo“ efekta, koji često vraća više kilograma nego što smo ih izgubili
 i to vrlo brzo nakon dijete.
Nije
 svejedno što ćemo jesti. Izbor namirnica je itekako važan. Mnoge namirnice,
 biljke i začini mogu pomoći prilikom gubitka težine i pomoći u očuvanju mišićne
 mase. Ovo je popis namirnica koje mogu pomoći u mršavljenju.
Jabuke
Unatoč
 relativno visokim razinama šećera, jabuke zapravo djeluje stabilizirajuće na šećer u krvi. Djelomično zahvaljujući
 sadržaju pektina (netopivog vlakna koje bubri u doticaju s vodom), jabuka uspijeva stvoriti dodatni osjećaj punoće i
 sitosti.
Osim
 toga, jabuka sadrži i monosaharid
 fruktozu, šećer koji može izazvati zadovoljenje želje za slatkim, a da ne
 dolazi do velikih promjena u koncentraciji glukoze u krvi. Iz tog razloga,
 posljedično se ne povećava izlučivanje hormona inzulina koji može potaknuti
 uskladištavanje šećera i stvaranje masti iz šećera.
Novija
 istraživanja pokazuju da taninska kiselina sadržana u jabuci značajno utječe na
 metabolizam masti i onemogućuje njihovo taloženje u jetri.
Jabukom
 se unosi mnogo vode (što je poželjno u redukcijskim dijetama), vitamina,
 minerala i vlakana koja pomažu regulaciji stolice i daju osjećaj sitosti, a
 pojačava se i lučenje mokraće.
Plava riba
Plava
 riba (losos, tuna, skuša, sardina, inćuni) su izuzetno bogati omega-3 masnim
 kiselinama, a njezino dijetoterapijsko djelovanje je dobro poznato.
Omega-3
 masne kiseline snižavaju koncentraciju
 kolesterola i triglicerida u krvi, a ove masne kiseline pomažu i u
 prevenciji debljine jer potiču izlučivanje leptina, hormona koji je zaslužan za
 metaboličke procese.
Grah i leća
Mahunarke
 – sušeni grah, leća, bob i slične – brzo
 sagorijevaju masno tkivo, stabiliziraju
 razinu šećera u krvi i imaju više proteina od ostalih biljnih namirnica.
 Mahunarke će osigurati dovoljno energije i proteina, a važno je da podiže
 razinu šećera u krvi polako i umjereno, što daje osjećaj sitosti dugo nakon
 obroka. Pola šalice graha sadrži više od 6g vlakana i
 priličnu količinu kalija, cinka, željeza i vitamina B.
 
Jogurt
Jogurt
 je izvrstan izvor kalcija i fosfora,
 minerala neophodnih za pravilan razvoj i rast kostiju i zubiju, ali je također
 kalcij važan i u mršavljenju. Jogurt sadrži mliječne bakterije koje u procesu
 vrenja stvaraju mliječnu kiselinu, a u crijevima potiču stvaranje zdrave
 bakterijske flore.
Nedavne
 kliničke studije pokazuju da su sudionici koji su jeli jogurt izgubili više
 kilograma i centimetara u području struka, za razliku od sudionika koji nisu
 konzumirali jogurt. Važno je napomenuti da je gubitak masnog tkiva bio u
 području struka, koji je najteže izgubiti. Također jogurt je učinkovit u očuvanju mišića, jedine
 vrste tkiva koja sagorijeva kalorije dok je vaše tijelo u mirovanju.

Autorica teksta:
Meri Filipović, mag. nutricionizma, 
stručni savjetnik za Bioeliksir terapiju


Jogurt


