Osim što je jako ukusna i možete ju uvijek jednostavno ponijeti sa sobom, ovo voće donosi vašem zdravlju niz prednosti. Evo zašto biste jabuku trebali jesti svaki dan!
1. Duže ste siti
Jabuka obiluju vlaknima te zahtijevaju
duže žvakanje tijekom kojega vaše tijelo ima vremena registrirati sitost prije
nego pojedete previše. I prirodni šećer u jabukama ulazi u krvotok postepeno te
pomaže održati krvni šećer i inzulin stabilnima te se duže osjećate sitima. Dakle,
uz jabuku ćete postići učinak suprotan grickanju slastica, koje daju trenutnu
dozu energije, a nakon toga ste ubrzo opet gladni.
2. Olakšavaju disanje
Djeca žena koje su jele jabuke tijekom trudnoće bila su manje sklona soptanju i
razvoju astme do dobi od pet godina, pokazali su rezultati nedavnog britanskog
istraživanje. Ovo voće štiti i pluća odraslih osoba, snižava rizik od astme,
raka pluća i drugih bolesti.
3. Kolesterol pod kontrolom
Zahvaljujući pektinu i polifenolima jabuka drži kolesterol od kontrolom. Mali
savjet: Nemojte bacati koru jabuke, jer ona sadrži dva do šest puta više
antioksidansa od “mesa” jabuke.
4. Antikancerogeno djelovanje
Istraživanja provedena u laboratorijskim uvjetima pokazala su kako nekoliko
sastojaka jabuke sprječava rast stanica raka, a najbolji učinak javlja se kada
se jabuka jede cijela (naravno, bez sjemenki). Osobe koje jedu više od jedne
jabuke dnevno imaju manji rizik od obolijevanja od nekoliko vrsta raka –
jajnika, dojke, prostate, debelog crijeva, jednjaka – i to za devet do 42
posto, otkrili su talijanski stručnjaci.
5. Pametniji nakon jabuke!
Jabuke potiče proizvodnju acetilkolina u organizmu, kemikalije koja prenosi impulse
između živčanih stanica te tako održava mozak aktivnim, jača
pamćenje i potencijalno odgađa nastup Alzheimerove bolesti, potvrdili su
rezultati studije sveučilišta Massachusetts.
D.Š.