Za razliku od klasične savijače s jabukama, ova ima i nadjev od jogurta i griza.
Ova je sočna savijača “rezultat” izgubljene oklade u redakciji. Naša glava marketinga, Zoki, inače pobjednik oklade, priskrbio je jabuke iz svog voćnjaka, novinarski dio redakcije “odradio” je pekarski dio. Nadamo se da će i vama biti u slast!
Sve dok ne pretjerate s količinom griza, smjesa neće biti pregusta. Ako i bude gusta, uvijek možete razrijediti s više jogurta, a jabuke obavezno nemojte ocijediti!
Sastojci:
- jedan paketić kora za savijače
- kilogram jabuka
- 500 ml jogurta
- 250 grama smeđeg šećera za nadjev + 50 grama za jabuke
- žličica cimeta
- 200 grama griza
- 180 mililitara ulja
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
Priprema:
1. Jabuke ogulite i naribajte, pospite s manjom količinom smeđeg šećera i umiješajte cimet.
2. Mikserom pomiješajte jogurt, šećer, griz, ulje, prašak za pecivo i vanilin šećer. Prvu koru premažite ovim nadjevom (sloj ne treba biti predebeo, tek toliko da se prekrije kora). Ako je kora tanka, možete početi s dvije kore umjesto jedne.
3. Na prvu koru s nadjevom položite drugu koru i isto ju premažite, a zatim dopola posipajte jabukama (po kraćoj strani kore). Počevši od kraja na kojem su jabuke, srolajte koru u savijaču.
4. Postupak nastavite dok vam ne ponestane smjese, koja je dostatna za tri savijače.
5. Savijaču prebacite u lagano nauljen lim za pečenje i samu ju premažite uljem.
6. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 25 minuta ili dok savijača ne postane zlatna. Poslužite ju toplu, uz kuglcu sladoleda od vanilije!
Dobar tek 🙂
K. Pužar