Listopad je mjesec bundeva! Jedemo ih na sve moguće načine: pečemo ih, kuhamo, parimo, jedemo sirove… Vaše kulinarsko umijeće s ovim povrćem ne mora stati na bučnici – probajte neke od jela i deserata koje vam predlažemo i pripremite se za Noć vještica!
Jesensko je vrijeme kao stvoreno za pripremu aromatičnih jela od bundeve. Iako je dostupna od kolovoza do ožujka, najukusnija je u jesen zbog najviše koncentracije hranjivih tvari. Ima nizak udio masnoća, a visok željeza, magnezija i dijetalnih vlakana.
Bogatog okusa, ovo je povrće prava riznica antioksidanata i karotena, a pogotovo vitamina C i E. Kako nam se bliži Noć vještica, predlažemo vam nekoliko recepata, no prava je šteta ako ćete bundevu jesti samo na taj dan.
Ako želite klasični ukras za Noć vještica izrezbarite svoju bundevu za Halloween!
1. Vegetarijanske lazanje s bundevom
Bogatstvo vegetarijanske kuhinje je neizmjerno, a ove lazanje od raznog povrća i bundeve razveselit će svačije nepce! Osobe koje ne jedu meso ili pak one koje nikada nisu probale bezmesne lazanje mogle bi se oduševiti ovim bogatim povrtnim ručkom. Osim bundeve, ovaj recept sadrži i špinat, rajčice i rikotu.
Vegetarijanske lazanje s bundevom
2. Kruh od bundeve
Prava američka poslastica, kruh od bundeve, prepun je arome koja govori: jesen! Iskoristite bogatu ponudu bundeva i pripremite malo drugačiji kruh od onog na koji smo navikli. Recept je izuzetno jednostavan, tijesto je gotovo za tili čas, a vjerujemo da će i kruh jednako tako brzo nestati sa stola…
3. Juha od bundeve
Ovo ukusno povrće smiruje nervozu i pospješuje san. Njena redovita prisutnost na stolu učinkovito pomaže u rješavanju problema upale debelog crijeva, začepljenosti i hemoroida. Ljekovitim svojstvima bundeve jednostavno nema kraja. Kao niti finim receptima od kojih svima rastu zazubice. Predstavljamo vam ukusnu juhu koja će vas okrijepiti i ugrijati. Riječ je o izuzetno laganoj i krepkoj juhici.
4. Muffini s bundevom i mrkvom
Ako ste mislili da su muffini rezervirani samo za čokoladu i bobičasto voće, gadno ste se prevarili. I povrće je idealna namirnica za pravljenje malih, ukusnih “bombica”. Recept za narančaste muffine krcate betakarotenom i vitaminima je za vas pripremila Ana Surać.
5. Rižoto od bundeve
Bogato antioksidansima, vlaknima, magnezijem, kalijem i vitaminima B, C, E i K, meso bundeve blagotvoran je plod za sve vitalne organe u tijelu. Provitamin A te alfa i beta karoteni nalaze se u narančasto, crveno i žuto obojenih biljaka. Zašto umjesto bučnice ili juhe za promjenu ne biste isprobali rižoto s bundevom? Poslužite ga sa žlicom creme fraiche i naribanim parmezanom te pospite sjeckanim pistacijma.
Ordinacija.hr