Iako će većina na ovo pitanje odgovoriti kako je sirovo povrće bogatije nutrijentima (a kuhano možda čak uopće nema ni n od nutrijenata), istina je nešto drugačija. Ova tvrdnja nije nužno uvijek istinita: vrijedi za neke vrste povrća, ali za druge nipošto.
Luk
Najzdraviji način konzumacije luka je jesti ga sirovog. Ako ga kuhate, on će izgubiti većinu alicina, fitonutrijenta koji nam pomaže držati apetit pod kontrolom. S druge strane, luk je bogat flavonoidom kvercetinom koji ima protuupalna svojstva, a količina flavonoida se povećava upravo – kuhanjem!
Žuti i crveni luk sadrži više flavonoida nego bijeli, a preporučuje se dinstati ga najviše pet minuta.
Špinat
Špinat konzumirajte kuhanog – na taj ćete način apsorbirati više željeza, kalcija i magnezija. Iako je i sirov špinat koristan, kuhanjem ćete pomoći tijelu apsorbirati kalcij kojim je ovo povrće bogato. Najkorisnije bi bilo da ga pripremite na pari.
Rajčice
Ako spadaju među voće, a ne povrće nećemo cjepidlačiti i savjetovat ćemo njihovu termičku obradu prije konzumacije. Na taj način naše tijelo može apsorbirati veću količini antioksidansa likopena. Likopen je već ranije povezan sa smanjenim rizikom od raka prostate, što rajčicu čini omiljenim prilogom za muškarce. Ako jedete veće količine rajčica, već kroz tri mjeseca povećat ćete razinu prirodne zaštite kože od opeklina.
Likopen se najbolje apsorbira u tijelu kada je kuhan ili obrađen, tako da je konzumiranje umaka od rajčica i kečapa učinkovitije nego samo jedenje sirovih rajčica. Likopen je također topiv u masti i lakše se apsorbira u kombinaciji s masti, poput jaja, avokada i maslinovog ulja.
Mrkve
Ovo povrće nikada ne biste trebali termički obraditi prije konzumacije jer ih kuhanje lišava polifenola – sastojaka koji imaju antioksidacijska svojstva i štite tijelo od bolesti i starenja. Jednako tako, visoka temperatura uništava vitamin C kojim mrkva obiluje.
Brokula
Brokulu jedite sirovu jer će termička obrada deaktivirati mirosinazu, enzim koji čisti jetru od toksina i karcinogena. Kada se ovaj enzim razgradi na sulforan, može pomoći našem tijelu u sprječavanju raka i čira želuca.
Cikla
Cikla bi se trebala jesti sirova jer u suprotnom kuhanjem gubi čak 30 posto ukupne količine folata. Ako vam je dosadila cikla kao prilog, konzumirajte ju naribanu u kombinaciji s jabukom!
K. Pužar