Iako se već dugo govori da je konzumacija graha dobra za zdravlje, danas se ovom povrću pridaje još više pažnje zbog novih informacija koje donose znanstvenici. Grah posjeduje iznimnu energetsku vrijednost te sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline.
Zašto je grah dobar za zdravlje?
Znanstvenici otkrivaju da prehrana bogata grahom može smanjiti rizik od srčanih oboljenja i određenih vrsta raka. Smjernice za zdravu prehranu vlade SAD-a iz 2005. preporučuju dnevnu dozu od tri šalice graha tjedno.
Grah posjeduje iznimnu energetsku vrijednost te sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline. Pored toga sadrži lecitin te kalij, kalcij, željezo, fosfor, magnezij, cink i natrij. Predstavlja odličan izvor bjelančevina, a za razliku od drugih izvora grah ima malo masti te ne sadrži one zasićene kao ni kolesterol. Od vitamina odličan je izvor folne kiseline, vitamina B6, K, riboflavina (B2) i B3.
Korjenasto povrće, mahunarke, hladno prešana ulja… Prevenirajte tegobe hranom
Asortiman fitokemikalija pronađen u grahu štiti stanice od raka te usporava rast tumora.
Istraživači na “Harvard School of Public Health” su izvijestili da žene koje konzumiraju grah najmanje dva puta tjedno imaju 24 posto manje izgleda da razviju rak dojke, srčane bolesti, dijabetes tipa 2, visoki krvni tlak i rak debelog crijeva.
Što to čini grah tako zdravim?
- Grah je dobar izvor bjelančevina, i za razliku od drugih izvora bjelančevina, grah ima malo masti, te ne sadrži zasićene masti i kolesterol.
- Jedna porcija graha osigurava 20 posto dnevnih potreba za vlaknima.
- Istraživanja su pokazala da osobe koje jedu grah dobijaju više ovih ključnih hranljivih materija od osoba koje ne konzumiraju grah.
Koje su vrste graha najzdravije?
Što bi oni koji boluju od raka trebali jesti, a što izbjegavati?
Znanstvenici s državnog sveučilišta u američkoj saveznoj državi Colorado testirali su šest uobičajenih vrsta graha koji se mogu naći na tržištu, te izmjerili količinu antioksidanta u svakom od njih. Testiranje je pokazalo da su crveni, šareni, te tamnoplavi grah imali i do deset puta veće količine antioksidanta i drugi ljekovitih tvari nego bijeli i žuti grah.
A. A.