Osim što svojim antioksidansima osigurava zdravlje iznutra, bundeva nam može pomoći u njezi kože – izvana.
Bundeva je omiljena jesensko-zimska namirnica koja svojim blagim i nenametljivim okusom nudi mnoge mogućnosti. Idealna je za pečenje, ali i kuhanje juhe. Kako je bogata vitaminima (pogotovo vitaminom C i E), karotenima i raznim antioksidansima, preporučuje se svima! Siromašna je masnoćama, a bogata dijetalnim vlaknima.
Osim što svojim antioksidansima osigurava zdravlje iznutra, bundeva nam može pomoći u njezi kože – izvana. Donosimo vam recept za izuzetno hranjivu masku koju možete koristiti i na kosi i na tijelu. Vaša će koža biti nahranjena, baršunasto mekana i zdrava.
Sastojci:
- jedna bundeva (mala)
- 180 ml jogurta jušna žlica meda
- pola žličice cimeta
- centimetar naribanog đumbira
Bundevu prerežite na pola kako biste lakše odrezali koru. Žlicom ju izdubite i izvadite sjemenke, a “meso” narežite na kockice. Tako pripremljenu bundevu zagrijte u loncu s malo vode, sve dok povrće ne omekša i pretvori se u kašastu smjesu. Podsjećat će na pire krumpir.
Bundevu izgnječite drobilicom za krumpir, ohladite i dodajte preostale sastojke. Dobro promiješajte i nanesite na cijelu dužinu kose i tijelo. Ostavite neka djeluje deset do 15 minuta, a zatim isperite vodom. Kosu operite kako ju inače perete šamponom i regeneratorom.
K. Pužar