Kada nas zapadnu teške vrućine, teško je prisjetiti se uputa liječnika i redovito piti vodu. Donosimo vam idealni recept za takve dane kada dehidracija prijeti iza svakog ugla. Potražite osvježenje u “juhi” od krastavaca!
U stvari, nije riječ ni o juhi, ni o salati. Kako god bilo, ovo jelo pravo je osvježenje u vrućim danima kakvi su nas pratili u posljednje vrijeme.
Recept možete prilagoditi po svojim željama. Primjerice, umjesto sitno narezanih krastavaca možete mikserom napraviti pire i razrijediti ga jogurtom. Ako želite “težu” konzistenciju, slobodno dio jogurta zamijenite kiselim vrhnjem. Dodajte origano ili ružmarin umjesto kopra… Također, umjesto krastavaca salatara možete koristiti one uobičajene, samo je njima potrebno ukloniti sjemenke. Mogućnosti je bezbroj!
Sastojci (za dvije osobe):
- dva krastavca salatara
- 0,75 litri jogurta (tekućeg ili čvrstog – ovisi o vama)
- dva režnja češnjaka
- dvije jušne žlice sitno sjeckanog kopra
- jušna žlica sjemenki lana
- jušna žlica sjemenki sezama
Priprema:
1. Krastavce po želji ogulite i narežite na kockice otprilike velike između pola centimetra i centimetar. Češnjak također usitnite na što manje komadiće i pomiješajte s krastavcima.
2. Dodajte jogurt, posolite i popaprite. Ubacite kopar i sjemenke te sve sastojke dobro promiješajte. Za dodatno osvježenje (i buđenje metabolizma) možete iscijediti sok polovice limuna.
3. Ostavite neka se dodatno ohladi u hladnjaku barem pola sata prije posluživanja.
Dobar tek!
K. Pužar