Kremasti, bogati umak za tortilje idealan je za druženje prijateljima, hladno pivo i uživanje.
Kremasti umak s karameliziranim lukom i parmezanom možete kombinirati s povrćem, a ne samo klasičnim grickalicama poput čipsa i tortilja, ili pak s krekerima, baguettima i sličnim prilozima. Slatkasto-slankastog je okusa i idealan kao predjelo.
Sastojci:
- 500 grama žutog luka
- 100 grama sirnog namaza
- 120 grama kiselog vrhnja
- 30 grama naribanog parmezana
- jedna jušna žlica vinskog octa
- jedna jušna žlica svježih nasjeckanih listića majčine dušice
Priprema:
1. Luk narežite na sitne kriške i dinstajte na malo maslinovog ulja 15 minuta. Smanjite vatru i poklopljeno kuhajte pola sata. Luk će se potpuno karamelizirati i postati mekan. Pazite da ne zagori – miješajte svakih nekoliko minuta.
2. Luk prebacite na dasku za rezanje povrća i ostavite neka se ohladi. Usitnite nožem na komadiće.
3. Sirni namaz razradite mikserom, tako da postane pjenast i lagan. Umiješajte vrhnje, parmezan (ili neki drugi sir po želji, samo da je nariban), vinski ocat i majčinu dušicu. Dodajte nasjeckani skuhani luk, posolite i popaprite po želji.
4. Sve dobro promiješajte kuhačom te ostavite u hladnjaku neka se ohladi. Čuvajte poklopljeno te poslužite uz čips, tortilje, rekere, baguette, komadiće povrća…
Dobar tek!
K. Pužar