U povodu obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa, donosimo vam recept koji su složili zdravstveni djelatnici za posebne prehrambene potrebe dijabetičara.
Ovo jelo prijedlog je za ručak. Namirnice su posebno označene za potrebe jedne osobe koja boluje od dijabetesa tipa 2,
a autorica recepta je glavna medicinska sestra Sveučilišne klinike za
dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovec, Vilma Kolarić, dipl. med. tech.
Sastojci:
- dvije jedinice “Kruh i zamjene”
- dvije jedinice “Meso i zamjene”
- dvije jedinice “Povrće i zamjene”
- jedna jedinica “Voće i zamjene”
- dvije jedinice “Masnoće i zamjene”, tj.
- 200 grama krumpira kuhanog u slanoj vodi
- 60 grama sira edamera
- 150 grama mladog patlidžana
- 50 grama pirea od rajčice
- 180 grama kruške
- dvije čajne žličice ulja
Priprema:
1. Patlidžan ogulite i narežite na ploške debljine jednog centimetra. Posložite ih u namašćenu vatrostalnu posudu.
2. Na patlidžan dodajte naribani sir, posipajte svježim sjeckanim peršinovim lišćem, dodajte rajčicu razmućenu s dvije žlice vode.
3. Pecite u pećnici na 200 stupnjeva oko pola sata. Oguljeni krumpir skuhajte u slanoj vodi, ocijedite, posipajte peršinom iservirajte.
Dobar tek!
Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock